Tudomány

2015.03.10. 11:19

Kacsintással átkapcsolható kontaktlencse

Parányi nagyítót rejtettek el egy kontaktlencsében, amely világszerte 285 millió rosszul látó embernek ad reményt, hogy búcsút mondhasson majd a méretes, kényelmetlen szemüvegeknek.

Az Amerikai Tudományfejlesztő Szervezet (AAAS) konferenciáján bemutatott kontaktlencse távcsőként is használható, a legyártását ugyanis az amerikai hadsereg fejlesztési ügynöksége, a DARPA rendelte meg. Eredetileg az volt a cél, hogy a katonák látását javítsák vele.Eric Tremblay, a kontaktlencse vezető fejlesztője 2013 óta dolgozik az eszközön. A kontaktlencse nemrég bemutatott verzióját egy különleges szemüveggel kell hordani – ez ismeri fel a felhasználó kacsintását. A jobb szemmel kell bekapcsolni a nagyítót, a bal szemmel kikapcsolni. Az eszköz a pislogásra nem re-agál.Tremblay szerint a kontaktlencse még nem áll készen a piaci bevezetésre, mert sokkal merevebb, mint a hagyományos kontaktlencsék. Az eszközben egyébként apró alumínium tükrök vannak, azok végzik el a nagyítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!