Sportvilág

2013.08.07. 15:26

Vívó vb: három magyar a nyolc között, biztos az érem férfi kardban

Budapest - Szilágyi Áron és Gémesi Csanád egymással vív a férfi kardozók negyeddöntőjében, így már biztosan éremmel zárják a magyarok az első "éles" versenynapot a budapesti vívó-világbajnokságon. Hogy teljes legyen a hazai szurkolók öröme, harmadikként Szatmári András is bejutott a legjobb nyolc közé.

Gyuricza Róbert/MTI

A Londonban olimpiai bajnok Szilágyi Áron a 2004-ben, Athénban ötkarikás győztes, nem mellesleg címvédő Aldo Montanóval csapott össze a nyolcaddöntőben, s a kiélezett küzdelemben végre igazán belemelegedett. A hangulat fokozásához az asszóvezető és a videobíró is hozzájárult, mégpedig azzal, hogy megítélt tusokat vontak vissza Szilágyitól. A vezetőbíró kétszer a sárgalapot is felmutatta Szilányinak, az egyiket korai beindulás miatt, a másikat meg azért, mert éppenséggel nem indult el rajtra, hanem jelezte: Montano ugrott ki. Mindezekkel együtt is magabiztos győzelmet aratott a magyar kardozó, leginkább annak köszönhetően, hogy képes volt egylámpás, tiszta tusokat adni, melyeket nem lehetett elvenni tőle.

"Tudtam, hogy Montano sokat fog foglakozni a zsűrivel, ki akar majd zökkenteni a ritmusból, ezt a lehetőséget nem volt szabad megadni neki. Emellett agresszívabbnak kellett lennem nála. Nem tudott meglepni" - fogalmazott Szilágyi, hozzátéve, hogy most az egyik szeme nevet, a másik viszont sír, mert a következő asszóját Gémesi Csanáddal vívja, akivel csapattársak, egész évben együtt készülnek.

A korábban vívó Gémesi Csanád is meg tudta őrizni lendületét a harmadik asszójára is, és a 2008-ban Európa-bajnok Alekszandr Bujkevicset legyőzve lépett tovább. Nyolc-tizes állásnál nehéz helyzetben volt, de aztán megtáltosodott, előbb egyenlített, majd szép egylámpás találatokkal elhúzott, és végül 15-10-re győzött.

Harmadikként Szatmári András került be a negyeddöntőbe, mégpedig úgy, hogy 1-6-ról és 4-8-ról fordított a román Alin Bedea ellen.

"Ez volt az első asszó, amelyben nekem kellett az eredmény után futnom. Családom és a barátaim is itt vannak, drukkolnak nekem, ez nagyon jó érzés, erőt ad. Mesterem, Szabó Bence jó tanácsokat adott, így sikerült váltanom. Nyugodtabb voltam az asszó második felében, az ellenfelem pedig túlizgulta a végét" - értékelt Szatmári.

Eredmények:
a 64 között:
Gémesi Csanád-Aleksander Ochocki (amerikai) 15-6
Szatmári András-Joseph Polossifakis (kanadai) 15-11
Szilágyi Áron-Sergio Escudero (spanyol) 15-6
a 32 között:
Gémesi-Daryl Homer (amerikai) 15-13
Szilágyi-Ciprian Galatanu (román) 15-10
Szatmári-Aliakszej Lihacseuszkij (fehérorosz) 15-13
a 16 között:
Gémesi-Alekszandr Bujkevics (fehérorosz) 15-10
Szilágyi-Aldo Montano (olasz) 15-9
Szatmári-Alin Bedea (román) 15-13

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!