Sport

2016.01.22. 20:53

Európa trónján a női vízilabdásaink!

Belgrád – 2005 után újra döntőt játszhatott világversenyen a női vízilabda-válogatott Belgrádban az Európa-bajnokságon.

Gallai Péter

– A célunk a kezdettől fogva az volt, hogy kvalifikáljuk magunkat az olimpiára. Hogy aztán ezért adnak egy aranyérmet, azt nagyon megköszönnénk. Ezek a játékosok ezért dolgoznak évek óta, ezért küzdöttek az elmúlt időszakban is a világversenyeken – mondta az olaszok elleni siker után Bíró Attila kapitány a szövetség honlapján.Egyébként legutóbb 2005-ben Montrealban játszott döntőt nagy tornán a női vízilabda-válogatott. Akkor az Egyesült Államokat győzte le Faragó Tamás együttese, és lett ezzel világbajnok. Eb-t pedig 2001-ben nyertünk utoljára. A hollandokkal egy csoportban voltunk az Eb-n, a torna nyitányán, nagyon rossz két negyeddel kezdve 14-10-re kikaptunk tőlük, ám utána a döntőig minden meccset egyaránt megnyert a magyar, valamint a torna legnagyobb esélyesének tartott holland gárda is. A csapatban a dunaújvárosi klub két játékosa, Kasó Orsolya és Garda Krisztina is készülhetett arra, hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot.

Magyaroszág – Hollandia 9-7 (3-3, 1-2, 3-2, 2-0)

Magyarország: GANGL – ANTAL 1, KESZTHELYI, GARDA, BUJKA 2, KISTELEKI H. 2, SZÜCS G. Csere: KASÓ (kapus), TAKÁCS O. 1, TÓTH I. 2, CZIGÁNY D., ILLÉS A. 1, CSABAI.

Ezúttal a mieink nem hagyták meglépni a riválist, végig szorosan tapadt egymásra a két gárda. Gangl parádésan őrizte a magyar kaput, a védekezés igen  stabil volt, a blokkok jól működtek, a centerek is életük meccsét játszották, mint mindenki. Az utolsó negyedben ugyan csak egy gól volt a mieink előnye, de azt lehetett érezni, ezt a meccset a lányok nem veszíthetik el. Amit negyven másodperccel a vége előtt Tóth Ildikó tett végérvényessé.

Az új kapitány, Bíró Attila első nagy tornáján egyből aranyéremre vezette csapatát.Kemény Dénes, az MVLSZ elnöke a meccs után azt mondta az M4 televíviónak: – Hihetetlen, de nem azért nekem nem volt váratlan a lányok sikere. Talán tudat alatt a hollandokban lehetett a csoportbeli sima győzelmük, de erre alaposan rácáfoltunk.

Bíró Attila: – A női póló minden szépsége benne volt a meccsben, fantasztikus védekezéssel sikerült nyernünk, le a kalappal a lányok előtt. Eleinte csak én hittem benne, hogy ez a siker meglehet, aztán szépen lassan mindenki társult mellém.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!