Sport

2012.12.11. 17:46

Egy kitüntetett testnevelő

Székesfehérvár - Ez az írás nem készül el, ha a sárbogárdi testnevelő, Sárközi László nem tájékoztat arról, hogy az egykori dunaújvárosi testnevelőt, Matéz Tivadart kitüntetik az Országházban.

Matók János

Kedves olvasó, a lényeggel kezdeném, mert a történet szempontjából jelenleg ez a legfontosabb: december 13-án, csütörtökön 11 órakor az Országház Vadásztermében egy ünnepséget tartanak, ahol Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke kitüntetéseket ad át a meghívottaknak. Budapestről két, amíg hazánk megyéiből egy-egy érintett lesz majd jelen. Fejérből  a sárbogárdi Sárközi László javaslata alapján,  a megyei Diáksport Szövetség felterjesztésére  a  80 éves Matéz Tivadar részesül a díjazásban. 

"Ma, amikor a nagyszerű olimpiai győzelmek után nem csak a bajnokokat, helyezetteket, de a sikeres szereplést segítő edzőket, szülőket is köszöntik, különösen jó érzés, hogy az illetékesek nem feledkeznek meg az elmúlt évtizedekben nagyszerű munkát végző volt testnevelő tanárokról, edzőkről sem" - írja Sárközi Laci bácsi a méltatásában régi iskolai "ellenfeléről",  Matéz Tivadarral kapcsolatban.

 

Vasvári Pál Általános Iskola 1968-ban győztes, országos bajnok lány kézilabda csapata, az akkor még "fiatal"  testnevelő tanárral


Dunaújvárosban nyilván nagyon sokan emlékeznek a Vasvári Pál Általános Iskola egykori   testnevelőjére, hiszen 40 esztendeig tanított az intézményben. Résztvevője volt az első úttörő olimpiának is, 1966-tól hihetetlen eredményeket ért el tanítványaival, amelyeket az egykori feljegyzések, jegyzőkönyvek, újságcikkek és fotók  is bizonyítanak. Például azt, hogy a kézilabda sportágban 11(!) országos bajnoki címet szerzett tanítványaival, háromszor ezüst-, kétszer pedig bronzérmesek lettek az újvárosiak.  

De nem csak  kézilabdában, a sportok alapját jelentő atlétikai csapatversenyeken is kiemelkedően szerepeltek az akkor még fiatalember Tivadar által  felkészített gyerekek. Például négytusában, ahol szintén országos bajnok lett a Vasvári csapata. És mint ilyen, hazánkat képviselve,  1967-ben Csehszlovákiát és Szovjetuniót (!) is megelőzve, a 12 ország részvételével megrendezett nemzetközi négytusa versenyen az első helyen végzett.     És később, Romániában, majd Mongóliában is a tanáruk által irányított  újvárosiak képviselték hazánkat négytusában, és persze eredményesen. Tivadar "bácsi" napjainkban 80 évesen is örömmel beszél a sportról, az életéről, a jelenről, múltról.

 

A Dunaföldváron élő  Matéz Tivadart az Országházba várják (Fotó: Vohlmann György)

"Csak az fáj, hogy  Újvárosban nincs már férfikézilabda csapat, és a lányok is a kiesés ellen harcolnak..." - mondja az egykori sikerkovács, aki mindig kemény, következetes, egyenes tartású, és gerincű ember volt. Ennyi idősen is próbál határozottnak, a rossz dolgokat felejteni igyekvőnek tűnni, és csak a szépre emlékezni, de amikor Sárközi Laci bácsival beszélgetésük végéhez értek, Tivadar bácsi tekintete is fényesebbé vált... 

- Tudod, ha nem is tüntetnének ki, akkor is nagyon jól esik, hogy minket, idős embereket sem felejtenek el ezek a mai fiatalok. Talán tudat alatt érzik, hogy 40-50 évvel ezelőtt is volt nyár, volt tavasz, volt újra és újra megújulás, szép napok és sikerek. Aztán lesz az öregség, az elmúlás, amit nem lehet megállítani, de széppé tenni igen. Ezzel a kitüntetéssel segítenek nekem, nekünk egy kicsit szebbé  tenni az időt - mondta Matéz Tivadar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!