Sport

2017.03.23. 17:20

Szombaton történelmi amerikaifutball-mérkőzés a dunaújvárosi stadionban

Dunaújváros - Történelmi mérkőzés várja a sportbarátokat szombaton délután a helyi stadionban, ahol megkezdődik magyar amerikaifutball-liga kiemelt osztálya, a Ratio Média HFL 2017-es idénye. A házigazda DAK Acél Dunaújváros Gorillaz fennállása első elitliga-mérkőzésén a sokszoros bajnok Budapest Wolves csapatát fogadja.

Szabó Szabolcs

Nem éppen ma volt, amikor három jólmegtermett fiatalember betért szerkesztőségünkbe, és felvázolták, hogy amerikaifutball-egyesületet alapítottak Dunaújvárosban, Gorillaz néven, és nagyszabású terveik vannak csapatuk folyamatos fejlesztése és választott sportáguk népszerűsítését illetően. Az évek során számos, hasonlóan szépreményű kezdeményezéssel találkoztunk, amelyek sajnos az idők viharában elhaltak. Nem úgy, a Gorillák közössége, amely tudatosan építkezve, a nehézségek ellenére is meg- és fennmaradt, eredetileg vállalt céljait pedig teljesítette. Az alsóbb ligákban edzőve, immáron sokszoros bajnokként, megérdemelten várhatja szombati debütálását a legjobbak között.

2007 tavaszán tartotta első edzését a Dunaújváros Gorillaz. Azóta játékosok jöttek-mentek, több mint 100-an fordultak meg a csapatban, de még mindig van 7-8 olyan Gorilla, aki a kezdetektől tagja a keretnek. Egy, a közelmúltban adott interjúban így emlékezett vissza a hőskorra a Gorillák egyik meghatározó vezetője Bachrathy Kornél: "Az első edzésen én is ott voltam 40-50 másik sráccal együtt, azóta minden meccsen pályára tudtam lépni a Gorillaz tízéves szereplése óta. Előbb kezdtem játszani, mint nézni az amerikai focit, eltartott egy darabig, amíg megértettem miről is van szó, de azóta töretlen a szerelem, és nyugodtan mondhatom, hogy megfertőzte a családot is.

Tavaly júliusban harmadik alkalommal hódította el a Pannon Bowl trófeát a Dunaújváros Gorillaz csapata, amely az idei szezonra szintet lépett, és az amerikaifutball hazai legjobbjaival csatázik majd Fotó: Ady Géza

Ahogy haladt az idő, játékosok és csapatvezetők hagyták abba a sportágat különböző okok miatt, így szerepet vállaltam az ügyek intézésében, később pedig az elnöke lettem a Dunaújváros Amerikai Futball Sportegyesületnek. Nem kerülték el a hullámvölgyek a csapatot, de túléltünk mindent, és közben élveztük amit csinálunk.

Szerencsére mindig remek játékosaink voltak a keretben, kiváló edzőnk is van, amikor anyagilag voltunk bajban, volt aki felkarolt, így a Divízió I. meghatározó csapata tudtunk lenni az utóbbi évtizedben. A folyamatos sikerek, a rengeteg győztes meccs, az öt döntő és a három bajnoki cím mindenért kárpótolt. Közben pedig legalább ennyire fontos volt, hogy kiváló hangulatban teltek az évek, remek srácokat, harcostársakat, barátokat ismerhettem meg.

" Az elnök az idei szezon emelt szintű kihívásairól is beszélt: "Nem volt már miért maradnunk az osztályban, a hatodik Divízió I. döntő lehetősége már aligha motiválta volna a srácokat. Szerencsére megkaptuk azt az anyagi támogatást a dunaújvárosi önkormányzattól és szponzorainktól, hogy neki tudjunk vágni a nagyobb erőpróbának, és a játékosainkban is érzem az erőt, képesek leszünk helyt állni. Nagy örömmel tölt el, hogy első ízben van névadó támogatónk, DAK Acél Dunaújváros Gorillaz néven szereplünk majd az első osztályban. A kihívás fontos a sportban, nagyon várjuk az összecsapásokat az ország legjobb csapatai, játékosai ellen."

Erőpróbából ebben az idényben tehát nem lesz hiány. Szombaton 14 órától az ellenfél a magyar amerikaifutball sokáig egyeduralkodó élcsapata, a Budapest Wolves gárdája lesz.

Az utolsó gyakorlás - a mögöttünk hagyott hét végén edzőtáborral készült a liganyitó mérkőzésre a sikeréhes Gorillaz gárdája Fotó: Zsedrovits Enikő

Lássuk hát, mire is számíthanak a derbire kilátogató szurkolók: A Farkasok a legrégebbi amerikaifoci-csapat hazánkban, így egy roppant tapasztalt klubról és csapatról beszélhetünk. Mindkét gárdában számos válogatott játékos lép pályára, a Gorillákat ráadásul több amerikai légiós is segíti a meccsen.

A Wolves tavaly fennállása legrosszabb szezonját produkálta, van mit kijavítani Bencsics Márk alakulatának.

A Gorillák pedig erőt akarnak mutatni a legjobbak között is, bizonyítva, hogy ott a helyük a HFL mezőnyben.

Az amerikaifutballt kedvelőknek bizonyára nem lesz más programjuk szombaton 14 órától, ám akik csak most kezdenének el ismerkedni e fantasztikus csapatjátékkal, azoknak is bátran ajánlott kilátogatni a stadionba.
Hajrá, Gorillák!

Egyenes adásban

A szezonnyitó történelminek nevezhető, ugyanis első ízben közvetítenek élőben alapszakasz-mérkőzést a hazai élvonalból. Boda Gábor, a Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) elnöke az Új Hidegkuti Stadionban tartott sajtótájékoztatón elmondta, talán az eddigi legizgalmasabb és legszorosabb szezon kezdődik, s nem is merne egyik csapatra sem fogadni.

Hozzátette, óriási mérföldkő a sportág hazai életében, hogy élőben közvetítenek majd találkozókat.

Szarka András, aki a Digi Sporton látható közvetítések kommentátora lesz, elmondta, összesen tíz mérkőzést - köztük a nyitóforduló három összecsapását, valamint a két elődöntőt és a finálét - közvetítik majd kéthetente élőben, emellett hetente jelentkeznek egy sportági magazinműsorral is.

Kisokos a bajnoki rajt előtt

A Dunaújváros Gorillaz a tavalyi Divizió I-es bajnokként kezdi meg első idényét a HFL-ben, edzője a szövetségi kapitányi posztot is betöltő is Grátz Vilmos.

A Ratio Média HFL csapatai: Budapest Cowbells (2016 HFL-ezüstérmes), Budapest Wolves, Dunaújváros Gorillaz (2016 Divízió I-es bajnok), Eger Heroes, Győr Sharks, Miskolc Steelers (2016 HFL-bajnok).

A dunaújvárosi csapat több igazolással is erősített a szezon előtt. Két amerikai játékos Lamarco "Dae-Dae" Crawford és Victor Allen Williams Jr. is Gorillaz szerelést húz.

A Dunaújváros Gorillaz e szezonban is együttműködik a Budapest Eagles csapatával. A fővárosiak 9 játékosa kölcsönben játszik majd Újvárosban, amíg az Eagles 2-ben több tehetséges fiatal Gorilla is szerepet kap majd.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!