Sport

2017.04.21. 16:48

Torna Eb: Kovács Zsófia ezüstérmes egyéni összetettben!

Óriási sikerről jött a hír péntek este. Kovács Zsófia ezüstérmet szerzett az egyéni összetett versenyben.

Jankó Árpád

Az előzmények is biztatóak voltak. Összesen öt magyar finálét harcoltak ki maguknak a lányok. Kovács Zsófia és Dévai Boglárka nagyszerű szereplése jelentette az első örömhírt. Zsófia másodikként került be az összetett döntőbe – Dévai Boglárka pedig huszonharmadikként –, és ez valóban szenzációs eredménynek számított. Ezenkívül még felemás korláton és ugrásban is döntős lett Zsófia.

Kovács Zsófia
Fotó: Ady Géza

– Szinte el sem hiszem, hogy másodikként kerültem be az egyéni összetettbe. A felemás korláton minden nagyon jól sikerült. A kötéseim rendben voltak. A jó pontszám megadta az alaphangot a folytatásra – tekintett vissza Kovács Zsófia.

Nos, eddig tudtuk tegnap nyugodt körülmények között követni a szerkesztőségben Kovács Zsófia szerepléseit, amikor bombaként robbant a gyors hír. A kora esti órákban fantasztikus eredményről kaptunk tájékoztatást. Zsófia az egyéni összetett versenyben hatalmas sikert ért el. Ezüstérmet nyert! Elképedtünk, és azonnal megpezsdült a szerkesztőség. Lehet, hogy ez a hír a laikusoknak nem mond sokat, legfeljebb annyit: ügyes volt ez dunaújvárosi tornászlány. Nekünk viszont ezért kell tudatni mindenkivel a következőket: Zsófia mostani eredménye előtt a magyar női tornában Európa-bajnokságon 1990-ben (huszonhét évvel ezelőtt) Ónodi Henrietta szerzett Athénban egyéni összetettben bronzérmet. 1998-ban pedig Szentpéterváron az ottani kontinensbajnokságon Varga Adrienn szerzett ugrásban aranyérmet. Ennyi és nem több! Azt is tudni kell, hogy az összetett versenyeken a végső pontok összegében a négy szeren elért eredmények számítanak be, kivéve az ugrást, ahol csak az elsőt értékelik. Az aranyérmet a brit Elissa Downie nyerte. Kovács Zsófia az ugrás, a felemás korlát és gerenda után is vezetett, de a legalacsonyabb pontszámot a talajgyakorlatra kapta, és az utolsó pillanatban a brit tornásznő megelőzte a dunaújvárosi tornászlányt. Zsófia pontszáma 55,432, a brit riválisé pedig 55,755 volt.

A verseny után este a magyar csapat vezetője Altorjai Sándor nyilatkozta: – Kovács Zsófia képes volt fokozni a teljesítményét minden szeren. Helyén volt a szíve. Az a szer, amelyik a legtöbb gondot okoz a tornászoknak, a gerenda is nagyszerűen sikerült. Azt tudtuk, hogy a brit rivális nagyon erős talajon, és ez be is jött. De nem vagyunk elégedetlenek. Ez az ezüstérem fantasztikus eredmény.

Kis szünetet követően sikerült elérni telefonon Kovács Zsófiát és a magyar női válogatott szövetségi kapitányát Draskóczy Imrét is. A kapitány nem szégyellte, megkönnyezte Zsófia második helyet.

– Ez hatalmas siker számunkra. Rendkívül boldog és büszke vagyok az összetett ezüstéremre. Zsófia profi módon tornázott. Nyugodt volt. Felnőtt a feladathoz.

Zsófia már a vacsorához készült, amikor sikerült elérnünk.

– Gyakorlataimat nagyon jónak éreztem. Mind a négy szeren elégedett voltam a teljesítményemmel, bár apró hibák azért voltak. De most boldog vagyok. Köszönöm Trenka Jánosnak, edzőmnek a sok-sok munkát. Köszönöm családomnak a segítséget. Még a hatása alatt vagyok a sikernek, s már özönlenek a gratuláló üzenetek. Jó lesz majd szeretteimmel találkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!