Sport

2016.01.08. 06:36

A Dunaferr SE szakosztálya is kivette a részét a kajak-kenus sikerekből

Dunaújváros – Ritkán látott sikeres évet zárt 2015-ben a kajak-kenu sportág – minderről Schmidt Gábor, a szövetség főtitkára beszélt akkor, amikor december végén Dunaújvárosban, a Dunaferr SE évzáróján járt.

Gallai Péter

A Magyar Kajak Kenu Szövetség szinte teljes vezérkara képviseltette magát a dunaújvárosi eseményen, ezzel is elismerve az itt folyó munkát és az eredményeket. Schmidt Gábor főtitkár ekkor értékelte a mögöttünk hagyott esztendőt és a dunaújvárosiak teljesítményét is.

– Megsüvegelendő az, amit a szakosztály sportolói és edzői elértek 2015-ben, ezek az eredmények is hozzájárultak ahhoz a fantasztikus teljesítményhez, amit a magyar kajak-kenu produkált.Hiszen mind a felnőtt, mindaz utánpótlás, mind a maraton világbajnokságon Magyarország lett a legeredményesebb nemzet. Az gondolom ez óriási dolog, hogy van ebben a kis országban valami, amiben mi vagyunk a legjobbak a világon.Mindenféle szerénytelenség nélkül igenis legyünk erre büszkék. Ehhez pedig a dunaújvárosiak hozzátették a maguk részét 2015-ben és a korábbi évtizedekben is, hiszen az utóbbi húsz évben a legeredményesebb olimpiai sportág a kajak-kenu –kezdte.

– Minek köszönhetőek ezek a sikerek?

– A szisztematikus és hosszú munkának! Ennek is legnagyobb dandárját a kis és közepes klubok végzik el az országban, mint például a Dunaferr SE. Az elmúlt időszakban nagy örömünkre a kormány is felfigyelt arra, van itt egy sportág, amit érdemes támogatni. 2013 óta tizenhat másik kiemelt szakággal együtt, a kajak-kenu is extra finanszírozást kapott. Bízom benne, ezt nemcsak az élsportolók érzik,hiszen ennek köszönhetően többek között épülnek és szépülnek a csónakházak is, többek között a dunaújvárosi, aminek felújításának első üteme elkészült. Ezen kívül szerte az országban számos más helyen volt avató, ami azért fontos, mert úgy gondoljuk, ezekkel a plusz forrásokkal a jövőt építjük. Ezek a fiataloknak szólnak,akik a következő évek, évtizedek sikereinek a zálogai,hiszen nekik kell a nagy elődök nyomdokaiba lépniük.

– Azért mindenütt kellenek példaképek is.

– Természetesen. Dunaújvárosban különösen jó helyzetben vannak a fiatalok, hiszen hárman – Vass András, Hajdu Jonatán és Némedi Konrád – is eljutottak oda,hogy Magyarországot képviseljék nagy világeseményeken.Közülük Hajdu Jonatán még ennél is többet alkotott,egy olyan dolgot vitt véghez,amit azt gondolom, előtte egy évvel korábban még mi magunk is csak nagyon félve mertük kimondani és nem voltunk biztosak benne,hogy végig tudja csinálni:kvótát szerzett Magyarországnak a riói olimpiára! Ez óriási dolog tizenkilenc évesen!

– Szerencsére nem volt egyedül a kvótaszerzéssel.

– A milánói világbajnokságon tizenöt kvótát sikerült begyűjtenünk, ez egyébként az egész földkerekségen a legtöbb,amit egy nemzet elért ezen a versenyen. Ez is hatalmas dolog, aminek részese volt a dunaújvárosi fiatalember,aki innen nőtt ki és reményeink szerint példát ad sokan másoknak.

– Tudjuk, azért nem lehet mindenkiből világbajnok.

– Nem csak az számít értéknek,ki jut el világbajnokságra vagy olimpiára, hanem azt gondolom: a sport mindenkinek hozzátesz valami többletet az életéhez. Azok,akik ezeket az értékeket megkapják ezekben a közösségekben, azok ezt a plusz erőt egész életükben tudják hasznosítani.Nem véletlenül hirdeti a szövetség új szlogenje azt: a kajak-kenu életre szóló siker. Ezért is örülünk annak,hogy egyre többen vannak a masters versenyeken, vagy akár felnőtt fejjel kapcsolódnak be a sárkányhajózásba, akár a vízitúrázásba, mert minden korosztálynak tud szép perceket adni a sport. A szövetség mindent megtesz azért, hogy a jövőben is tudja támogatni a szakosztályokat, a munkát végző trénereknek is csak köszönettel tartozunk, akik naponta foglalkoznak a fiatalokkal. S ne feledkezzünk meg az önkormányzatról, a támogatókról és a szülőkről sem, hiszen utóbbiak azok, akik a nehéz pillanatokban is ott vannak a gyerekeik mellett. Zárszóként, a vezetés nevében is gratulálok az itteni eredményekhez, kollégáimmal azért jöttünk el, mert úgy gondoljuk, ez a munka megbecsülést érdemel, és ezt személyes jelenlétünkkel szerettük volna alátámasztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!