Sport

2013.10.16. 17:40

Ladányi négy gólja a Kijevnek

A Dunaújvárosi Acélbikák hétvégén a nemzetközi porondon szerepelnek. A DAB a Kontinentális Kupa második fordulójában a C-csoportnak lesz a házigazdája.

Agárdy Csaba

Szerdán a Dab.Docler Kontinentális Kupa szereplése okán egy kis múltidézésbe kezdtünk, felelevenítettük a Dunaferr SE első európai kupaszereplést, amikor is a Bajnokcsapatok Európa Kupájában indult az 1996-97-es szezonban, és a második körben búcsúzott.

Egy évvel később a Kontinentális Kupában rajtolt a Dunaferr. Ennek két oka volt. Az egyik, hogy az 1966-ban létrehozott BEK 1997-ben megszűnt, és a helyére került European Hockey League (EHL) zártrendszerű bajnokság volt, a játékerő mellett több előírásnak (megfelelő szállodák, jégpálya megfelelő befogadóképessége, repülőtér közelség stb.) kellett megfelelni, így egy magyar csapat számára ott indulni az álom kategória volt. A második ok pedig az volt, hogy 1997-ben az akkor már a kassai Spisák Róbert vezette Dunaferr elvesztette a bajnoki döntőt a Volán ellen.

 

Az EHL létrejöttével (négy szezont élt meg a sorozat, 2000-ben az utolsó bajnoka az orosz Magnitogorszk volt) a Kontinentális Kupában az ország hokierejétől függően akár három csapatot is indíthatott egy-egy nemzet. A magyaroknak két hely jutott. A Dunaferr első Kontinentális Kupa mérkőzését 1997-ben Belgrádban játszotta, és 18-2-re verte a Crvena Zvezdát. Az első körben még a spanyol Jacát győzték le az Acélbikák 8-2-re. A második körben azután majdnem nagyot dobbantott a Dunaferr. A lengyelországi Novy Targban az első meccsen a szlovák bajnokság harmadik helyezettjével, a Popráddal úgy játszott 6-6-ot, hogy 6-1-re vezetett. A második mérkőzésen a hazai Podhalétől 4-1-re kikaptak, majd 8-1-re verték a lett Essemikát, de a körbeverések miatt nem sikerült a harmadik fordulóba jutni.

Azonban nagyon sokat erre sem kellett várni. Az utolsó évét Dunaferrként játszó csapat (utána jött a DAC-Invitel időszak) 2002-ben a második fordulóban Lengyelországban játszott az Oswiecim otthonában az Alba Volánnal és a fehérorosz Hivvolokno Mogiljevvel. Az első meccsen - az edző már a szintén kassai Dusan Kapusta - a Dunaferr 4-4-et játszott a fehérorosz bajnok Mogiljevvel, majd 8-4-re legyőzte a Volánt. A fehérváriak a Mogiljvet (4-2), az Oswiecimet (5-1) megverték, így az utolsó meccsen a Dunaferrnek a lengyelek ellen a továbbjutáshoz pontot kellett szereznie. A 2-2-es döntetlennel ez sikerült is. A Dunaferr végül a szintén négypontos Volánt az egymás elleni eredménnyel előzte meg, és jutott be a harmadik körbe, Pozsonyba, ahol a mieinknek a házigazda Slován Bratislava, az ukrán Szokol Kijev és az osztrák Villach volt az ellenfele.

A Dunaferr itt is folytatta remek szereplését. Igaz, hogy kikapott a Slovantól 6-2-re, de 3-3-as döntetlent játszott a Villach-al úgy, hogy öt góllal kellett volna nyerni, és döntetlent hozott a Kijev elleni meccs is (4-4). Az egy pontot az ukránok csak az orosz bírónak köszönhették, az utolsó harmadban tizenkét percet volt a Dunaferr emberhátrányban, így is csak tizenhét másodperccel a vége előtt született a Kijev egyenlítő gólja. Ezen a meccsen Ladányi Balázs négy csodálatos gólt lőtt, ő lett a torna gólkirálya és legjobb játékosa is szlovák világbajnokok előtt...

Ez a magyar csapatok legjobb szereplése a Kontinentális Kupában, hiszen alanyi jogon ilyen messzire egyik klubunk sem jutott. A Volán háromszor (2005, 2006, 2007) a rendező jogán szerepelt a négyes döntőben.

A pénteken rajtoló kupában 19.15 órakor a Csíkszereda ellen kezd a DAB. Az biztató, hogy Ladányi Balázs most is ott van az Acélbikák között...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!