Rendőrségi

2011.06.22. 07:20

Tragikus buszbaleset az M70-esen: 6 halott (frissítve)

Hatra emelkedett kedden az M70-esen történt tömegszerencsétlenség halálos áldozatainak a száma. Kedd hajnalban, fél 5-kor Csörnyeföld térségében egy szlovén kamion és egy román autóbusz ütközött: a mentők 27 embert szállítottak a nagykanizsai kórházba, ahol szerdán még hét sérültet ápolnak.

MTI

Szerda: 7 sérültet ápolnak még a kórházban

Hét sérült maradt még a nagykanizsai kórházban a kedd hajnalban az M70-es autóúton történt, hat halálos áldozatot követelő buszbaleset sérültjei közül.
Bátorfi József, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: hét sérült fekszik még az intézményben, közülük hárman kerültek be súlyos állapotban, négyen könnyebben sérültek meg. Hozzátette, hogy egyetlen ember sincs már életveszélyben.
   
Egy középkorú asszonyt kellett megműteni még kedden, a lépét távolították el, de mára stabilizálódott a sérült állapota. Egy súlyos tompa hasi és egy szintén súlyos mellkasi sérüléssel fekvő beteget folyamatos megfigyelés alatt tartottak, de a klinikai és CT-vizsgálatok alapján úgy ítélték meg, hogy esetükben nincs szükség műtéti beavatkozásra.
   
Ioan Bente, a budapesti román nagykövetség belügyi attaséja kedd este azt mondta: öt beteg maradt még a nagykanizsai kórházban; azoknak a többsége, akik nem vagy csak kevésbé sérültek meg, Spanyolországba, néhányan pedig Romániába utaztak tovább. Szerdán az MTI érdeklődésére az attasé közölte: az előző napi tájékoztatásával szemben két sérülttel több maradt Nagykanizsán, mégpedig azért, mert családtagjaik kedd estig mégsem nem tudtak eljönni hozzátartozóikért, őket várhatóan a nap folyamán viszik haza.
   
Az attasé elmondta, hogy időközben gond nélkül megérkezett Spanyolországba az a 22 ember, akikért az Atlassib busztársaság küldött mentesítő járatot. Telefonon hívták fel az utasok, akik tájékoztatták az érkezésükről, illetve köszönetet mondtak a nekik nyújtott segítségért.
   
Az M70-es autóúton kedd hajnalban történt buszbaleset következtében hatan meghaltak, hárman súlyosan, 23-an könnyebben sérültek meg. A túlélők az MTI-nek arról beszéltek: valószínűleg elaludt a buszsofőr, akit a tudomásuk szerint pihenés nélkül fordítottak vissza Romániából Spanyolországba.
   
A Valenciába tartó román autóbusz kedd hajnalban a Zala megyei Csörnyeföld közelében áttért a szembejövők sávjába, ahol frontálisan összeütközött egy Szlovénia felől érkező kamionnal.
   
A balesetben a helyszínen öten meghaltak: a szlovén kamion vezetője, továbbá a busz két, egymást váltó sofőrje és két utasa. Összesen 27 sérültet szállítottak a mentők a nagykanizsai kórházba, közülük egy ember néhány órával később belehalt életveszélyes koponyasérüléseibe.
   
A román Atlassib busztársaság azokat az utasokat, akik egyáltalán nem sérültek meg vagy csak kisebb sérüléseket szenvedtek, és ezt kérték, kedden kora este szállította tovább Spanyolországba. A további sérültek hozzátartozóikkal, illetve a busztársaság által biztosított autóval Romániába tértek vissza.


Kedd:
17.20

 Meghalt az egyik sérült

Hatra emelkedett a közúti baleset halálos áldozatainak száma, mivel a nagykanizsai kórházba beszállított életveszélyes sérült személy a kórházban elhunyt - értesítette a zalaihirlap.hu-t a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.
A rendőri helyszínelés és az útlezárás, forgalom elterelés az érintett útszakaszon még mindig tart.

Az utasok szerint valószínűleg elaludt a buszsofőr

Az utasok elmondása szerint valószínűleg elaludt az autóbusz vezetője, akit pihenés nélkül fordítottak vissza Romániából Spanyolországba - közölte az M70-es autóúton kedden kora reggel a Zala megyei Csörnyeföld közelében balesetet szenvedett román jármű egyetlen magyarul beszélő utasa a helyszínen az MTI-vel.
Ioan Tent azt mondta, hogy Aradon szállt fel a spanyolországi Valenciába tartó járműre, amelyet három sofőr váltva vezetett. Ő maga is aludt, amikor a szlovén határtól mindössze öt kilométerre bekövetkezett a baleset, később segített a tolmácsolásban, így társaitól tudta meg a részleteket.
Hozzátette: a sofőr állítólag már idegesen és fáradtan ült fel a buszra, mert előző nap érkezett vissza Spanyolországból és pihenés nélkül vissza is fordították a főnökei. A buszvezető nagy valószínűséggel elaludt a volánnál, ezért tért át a szembejövők sávjába, ahol a Szlovénia felől érkező kamionos többször is rájuk villogott, de már elkerülhetetlen volt az ütközés.
A férfit, aki a balesetet kisebb karcolásokkal élte túl, tíz utastársával együtt különbusszal a csörnyeföldi faluházba szállították. Itt a polgári védelem és a település polgármestere gondoskodott arról, hogy lemoshassák magukról a mészport, ellátták őket teával, kávéval, aprósüteménnyel, s a rendőrök is a faluházban hallgatják meg a komolyabb sérülést nem szenvedett utasokat.

Az első beszámolónk a balesetről és mentési munkálatokról


A tragédia kedd hajnalban történt az M70-es 15-16. kilométerszelvényénél, Csörnyefölde közelében - olyan szakaszon, ahol kétszer egy sávosra szűkül az útpálya. Mint a Zalai Hírlap helyszínen tartozkódó kollégája, Gyuricza Ferenc megtudta, a kamion Szlovéniából tartott Letenye felé, s őrölt mészport szállított; míg a busz - 3 sofőrrel - Romániából utazott volna Spanyolországba.

A baleset körülményei még nem tisztázottak ugyan, de a zalaihirlap.hu információi szerint az autóbusz volt az, amely átment a szemközti sávba. A busz egyik - Aradon élő - utasa elmondása szerint a kamion fénykürtözött és dudált is a frontális ütközés előtt.

A balesetben a kamion vezetője, az autóbusz két sofőrje, további két utas a helyszínen életét vesztette. A mentők több sérültet vittek a kanizsai kórházba, számuk folyamatosan változik: elszőr 10 sérültről tudtuk, számuk azóta 27-re emelkedett. A többi utast Csörnyeföldre szállították - a település polgármestere, Simon Zoltán időközben már intézkedett, hogy a községben kapjanak szállást.

Az autóbuszon összesen 40-en utaztak - tudta meg reggel  a Zalai Hírlap Tiborcz Jánostól, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjétől.
Mint kiderült , a buszon 4-5 tinédzserkorú gyerek is utazott, de aludtak amikor a tragédia történt. Közülük ketten hánytak, ami lehet a sokktól, de ez utalhat belső sérülésre is.

Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a helyszínen elmondta, hogy összesen 9 szerkocsival vonultak ki a baleset helyszínére.
 További részletek a zalaihirlap.hu-n, kattintson ide!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!