Receptek

2013.01.20. 20:19

Recept: farsangi fánk

A farsang jellegzetes süteménye a fánk. Ön tudja, hogyan készül? Íme egy egyszerű recept! Könnyű és finom!

Hozzávalók: 50 dkg liszt (finomliszt), 2 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg élesztő, 0,5 l tej, csipetnyi só.

Elkészítése:

A tejet felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Egy csészébe kb. 1-1,5 dl tejet öntünk, bele morzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukrot. Elkeverjük és megvárjuk, hogy annyira felfusson, amennyire a csésze engedi.

A vajat hagyjuk annyira megmelegedni, hogy jól formálható, majdnem folyékony legyen.

Egy tálba beletesszük a lisztet, a két tojás sárgáját, a vajat. Elkeverjük kicsit, majd bele öntjük az élesztős tejet, megsózzuk egy csipetnyi sóval. Az egészet elkeverjük és adunk hozzá tejet, ha szükséges, (illetve lisztet, ha túlhígítottuk). A tészta lágyabb legyen mint a kelt tészta sütéséhez készített tészta. Jól össze kell gyúrni. Egy idő után nem fog ragadni. Az alapos dagasztás fontos!

Letakarva állni hagyjuk, amíg legalább a két-háromszorosára dagad. Ez meleg helyen minimum fél óra, negyven perc.

Majd jól lisztezett felületre kiöntjük, nyújtjuk, szaggatjuk.

Egy konyharuhával letakarva ismét kelni hagyjuk, amíg kicsit megdagad.

Végül forró, bő olajban kisütjük.

Porcukorral megszórjuk, (barack)lekvárral/dzsemmel tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!