Receptek

2012.10.10. 08:15

Mics mellé pogácsa

Székesfehérvár - A Pannon Lapok Társasága kiadásában megjelent a hetedik receptkönyv, amelyet az olvasók által beküldött ajánlásokból állítottak össze. Mindegyiket érdemes forgatni!

Kovalcsik Katalin

Tejfehérjementes, glutén- és  laktózmentes, szédhidrátszegény,  hús  nélküli,  tojásfehérjét nékülöző ételeket, édességeket ismerhetnek meg a legújabb kiadványból az érdeklődők. A vega étrend kedvelői is találhatnak a receptkönyvben kedvükre való finomságot. A gluténmentesen diétázóknak most egy-két rizslisztet favorizáló receptet ajánlunk, de kínálunk egy érdekes húsos falatot is.



Czinka-Hajdú Kata Kápolnásnyékről első ízben küldött receptet, mics - erdélyi kolbászka -  névvel illetett finomságát a konyhában, de akár faszénen, a kertben is megsüthetjük.  Szükségünk lesz hozzá fél kiló marhahúsra, ugyanennyi sertéscombra, bárányhúsra, de a bárányt helyettesíthetjük csirkével, pulykával is. Kell még egy fej fokhagyma, egy teáskanál borsikafű,  teáskanál pior paprika, teáskanálnyi szódabikarbóna, bors, só ízlés szerint.  A húsokat kis lyukú darálón  daráljuk, ha nincs akkor kétszer a nagy lyukún, hogy minél apróbb legyen.  Keverjük hozzá a fokhagymát, a szódabikarbónát, fűszerezzük sóval, borssal, brosikafűvel, azaz csomborral. Az egészet alaposan átgyúrjuk. A masszát egy éjszakára tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Sütés előtt közvetlenül olajos kézzel 8-10 centis kolbászkákat formáljunk a masszából. süthetjük olajban, de akár faszénen is, mindkét esetben többször forgassuk át a kolbászkákat, hogy alaposan átsüljenek.  Grillezéskor a hús összezsugorodik, ügyeljünk rá, hogy nyersen ne aprózzuk el a kolbászokat.  Kínálhatunk mellé mustárt, grilszószt, barbecue szószt, grillezett zöldségeket, ez utóbbi esetében a köret el is maradhat. Vendégváró étel, de nagyszerű vacsora is.



Olvasónk másik receptje a tonhalkrém, amelyhez kell egy olajos halkonzerv,   egy főtt tojás, 10 deka gluténmentes tömős sajtkrém,  fél fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, őrölt bors. Az olajat leöntjük, az  egészet összekeverjük, a tojást beletörjük,  ha kell, még sózzuk.


A dunaújvárosi  Marton János által kínált túrós pogácsa nagyon egyszerű, és  ez is gluténmentes. Vegyünk hozzá 25 deka túrót,  25 deka margarint, 25 deka rizslisztet, egy tojást, valamint kettőnek a sárgáját, és késhegynyi szódabirkarbónát. A hozzávalókat gyúrjuk össze,  szaggassuk ki pogácsa szaggatóval, tegyük tepsibe, szórjuk meg köménymaggal, nagy szemű sóval, vagy szezámmaggal, majd süssük meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!