Rácalmás

2015.06.22. 17:39

Kastélyokban gyönyörködtünk - Miloticében próbáltunk egy Rácalmáshoz köthető szálba is belekapaszkodni

Rácalmás - Volt szerencsém a hétvégén élménydús két napot tölteni a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület tagjaival. Cseh és Morvaország kastélyaiban jártuk.

Körmendi Erzsébet

A rácalmási városvédő egyesület híresen összetartó közösség. Ötven több olyan ember, házaspár lakik a kisvárosban, akinek a segítsége mozgatórugó: gondozzák a közterületeket, a virágágyásokat, a tökföldet és önkénteskednek a rendezvényeken.

- Szívem szerint mindenkit kirándultatnék, hogy lássanak gyönyörű természeti és épített értékeket, mert annyi csoda van a világban! Tagjaink ötleteket is merítenek ilyenkor, aztán a tapasztaltakat alkalmazzák itthon a városszépítésben, például ahogyan másutt kialakítják az ágyásokat, és még sorolhatnám. A köszönet motivált a kirándulás szervezésekor, ám fontos az is, hogy a résztvevők ilyenkor jobban megismerik egymást, közösséggé formálódnak, nagyokat nevetnek, , kikapcsolódnak - mondja Bodnár Sándor, az egyesület elnöke.

Csehországi kiránduláson a városvédő csapat. Balról Pallós László, mögötte Steiner Lajos. Fotó: A szerző felvétele

A városvédők hétvégi kirándulásán Cseh és Morvaország volt az úticél. Láttuk Milotice kastélyát, ahol Nepomiki Szent János neve hallatán már a kapcsolatot keresték nagyon sokan a kastély urai és Rácalmás között. Aztán jártunk az olaszos hangulatú, de szintén magyarokhoz köthető Buchlovice-i kastélyban, és felkapaszkodtunk Buchlov várába. Brno-t este fedeztük fel, reggeli után pedig a föld alatti Punkva folyó cseppkőbarlangjában ámultunk, végül Lednice pazar kastélyát, parkját fedeztük fel a látottaknál csak a közösen átélt élmény a felejthetetlenebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!