szponzorált tartalom

2020.03.20. 13:56

Özvegyi nyugdíj 2020-ban: ezeket érdemes tudni

Kinek jár az özvegyi nyugdíj? Mekkora összegre számíthat a gyászoló fél? És vajon hogyan igényelhető, valamint meddig és mikortól jár ez a juttatás? Cikkünkben mindenre választ kap.

Amikor az ember közös életet épít és hosszú távú célokat szövöget valakivel, bele sem mer gondolni abba, hogy ennek egyszer talán vége szakadhat. Azonban nemcsak egy szakítás vagy válás árnyékolhatja be a közös terveket, hanem a házastárs vagy élettárs halála is. Természetes, hogy senki sem készíti fel magát előre a párja halálára, ezért aztán ez a tragédia hatalmas sokként érheti az embert: érzelmileg és anyagilag egyaránt.

Ha ugyanis két ember közös bevételre és megosztott kiadásokra rendezkedik be, akkor egyikük halála nagy pénzügyi válságba sodorhatja a gyászoló felet. Amennyiben ez a sajnálatos esemény mégis bekövetkezne, jó ha tudja az özvegy, hogy milyen támogatásra jogosult.

Sajnos több fórumon olvasni különféle téves információkat. Éppen ezért a Nyugdíj Másképpen tanácsadói összegyűjtötték, hogy mi az, amit az özvegyi nyugdíjról tudni érdemes, illetve válaszolnak a leggyakoribb kérdésekre.

Kinek jár az özvegyi nyugdíj?

A juttatás elnevezéséből viszonylag könnyen kikövetkeztethető, hogy az özvegyi nyugdíjra az jogosult, akinek házastársa már nyugdíjasként, vagy a nyugdíjkorhatár elérése után halt meg.

A gyászoló fél azonban akkor is kaphatja ezt a támogatást, ha párja 22 és 25 éves kora között halt meg és már legalább 4 évig dolgozott, vagy 25 és 30 éves kor között hunyt el és minimum 6 évnyi szolgálati időt szerzett. A 30 és 35 év között elhunytak esetében 8 év, a 35 és 45 éves kor között eltávozottaknál 10 év, a 45 év felett elhunyt házastársak esetében pedig minimum 15 év munkaviszony az elvárt.

Jó tudni, hogy az özvegyi nyugdíj akkor is jár, ha az elhunyt nem szerezte meg az előírt szolgálati időt, az alacsonyabb életkorhoz tartozó minimum munkaviszonyt viszont teljesítette a megadott határidőig, és haláláig nem volt 30 napnál tovább munkanélküli.

Ha tehát valaki 24 éves kora óta dolgozott egy cégnél, majd 31 éves korában meghalt, akkor még nem teljesítette az előírt 8 évet. 30 éves koráig azonban már 6 évet ledolgozott, és munkaviszonya nem is szakadt meg 30 napnál hosszabb időre.

Az özvegyi nyugdíjra azonban nemcsak a házastárs jogosult, hanem a fenti feltételeket teljesítő elhunyt élettársa is igényelheti – amennyiben legalább egy éve megszakítás nélkül együtt élt párjával és gyermekük is született.

A gyermektelen párok esetében pedig minimum 10 évnyi folyamatos együttélés a kikötés. Aki viszont az együttélési időszak bármely részében özvegyi nyugdíjban vagy baleseti özvegyi nyugdíjban részesült, nem veheti igénybe újonnan elvesztett párja után is a támogatást.

Emellett az elvált vagy házastársától külön élő személy is jogosult lehet az özvegyi nyugdíjra, ha az elhunyt féltől a halál napjáig tartásdíjat kapott, vagy a bíróság döntése szerint tartásdíjra lett volna jogosult. Ebben az esetben az özvegyi nyugdíj összege nem lehet nagyobb a korábban kapott tartásdíj összegénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában