szponzorált tartalom

2021.02.12. 12:15

Mennyi az annyi? – Mi lett a minimálbér sorsa?

Mindenki találkozott már olyan támogatással, ellátással, aminek összege a minimálbér összegétől függött. Ez úgy lehetséges, hogy rendkívül sok ellátásnak, biztosítási összegnek, egyéb összegnek is ez az alapja. Ezeknek gyakran van úgy meghatározva az összegük, hogy a mindenkori minimálbérhez képest valahányszoros összeg, illetve ehhez hasonló módon. A végső összegük ennek megfelelően attól függ, hogy mennyi a minimálbér összege az adott pillanatban.

A járvány gazdasági hatásai lassan már minden területre kihatnak, nem kímélték még a minimálbért sem: még az év végén is úgy látszott, sosem tudnak megegyezni a minimálbér összegéről az érdekképviseleti szervek.

Hosszas harcok zajlottak a munkavállalói és a munkáltatói oldal részéről egyaránt. A kezdeti kiinduláshoz képest mindkét oldal engedett valamelyest, de sokáig megrekedtek a saját álláspontjaikon. Már teljesen úgy festett a helyzet, hogy a harcok odáig vezetnek, hogy még sokáig a tavalyi értéken rögzül a minimálbér összege, mígnem január végére sikerült megegyezni a 4%-os emelésben. A korábbi évek tendenciájához képest biztosan még így is messze elmarad az örömittas hurrázástól, hisz az elmúlt években 8%-os emelkedés volt megfigyelhető. Ráadásul mindez január végén.

Mi mindenre lesz hatással, hogy a minimálbér nem januárban emelkedett?

Azt gondolhatnánk, hogy legfeljebb idén a társadalombiztosítási ellátások összege január helyett majd csak februártól fog nőni, s azért mégis kedvezőbb ez az eredmény, mintha a tárgyalások még tovább húzódtak volna. De valóban mindegy a dátum?

Felmerül a kérdés, hogy kik lesznek ennek a csúszásnak a legnagyobb vesztesei? Ugyanis számtalan esetben már megtörténik például a folyósítás felülvizsgálata, még február előtt. Például vegyük a GYED-et, ami legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a lehet. Ennek összegét mindig a január elsején érvényes minimálbérhez viszonyítva állapítják meg, az összeg ellenőrzése pedig január 15-tel bezárólag megtörténik. A táppénz pedig a jogosultság első napján érvényes minimálbér összegétől függ, tehát nem mindegy, hogy januárban vagy februárban lett valaki beteg.

Másik érdekes példa a rehabilitációs hozzájárulás, hiszen ebben az esetben az éves összeget szintén az év első napján érvényes minimálbérből számítják. Emellett bizonyos esetekben a járulékfizetések és a biztosítások összege sem független ettől.

Honnan tájékozódhat az aktuális pénzügyi híreket illetően?

A pénzügyi információk szakemberek és nem szakemberek számára egyaránt fontosak, jelentőségük elvitathatatlan, hiszen mindennapi életünket befolyásolják, közvetlen hatással vannak rá. Maradjon mindig képben a Perfekt Zrt.-vel, olvassa szakmai blogjukat a legfrissebb információkért, látogassa meg szakmai klubjaikat az aktuális változások követhetőségéért.

Legyen a hír akár pozitív, akár negatív az Ön számára, szembenéznie muszáj lesz vele, akár önállóan, akár szakember segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában