szponzorált tartalom

2019.06.06. 20:31

Irány a vízpart, eljött a vízálló órák ideje!

Végre magunk mögött tudhatjuk az esős májust, reménykedhetünk a jó időben, hogy lehet végre strandolni, vízparton sütkérezni, búvárkodni, vitorlázni. Ráadásul mindehhez az óránkat sem kell levennünk!

 

Ugyanis egyre több, szebb, sportosabb, elegánsabb – kinek mi a preferenciája – vízálló karórák közül választhatjuk ki a nekünk leginkább tetsző típust. Sőt, most már sokféle cuki vízálló óra van gyerekeknek is színes, szilikon szíjjal. Tehát a kínálata borzasztóan nagy már!

Mit jelent a vízállóság?

Általában a sima, mezei karórák egyáltalán nem vízállóak, sőt, a cseppállóságuk sem túl magas, azaz, ha a kezünkön órával tusolunk vagy fürdünk, annak az óra szempontjából nem lesz jó vége.

A cseppállóság a ráfröccsenő vízzel szembeni ellenállóságot jelenti, a 3ATM, azaz 3 Atmoszféra jelölés egy órán még ezt a kategóriát jelenti. Az 5ATM vízállósági órákkal már lehet úszni, meg fürdeni-zuhanyozni, de hosszú órákat ne töltsünk benne a vízben.

A 10ATM már azonban biztosan vízálló óra. Aki ilyet választ magának, az biztonsággal könnyű búvárkodhat, csúszdázhat és csapódhat be a medencébe, ezt a nyomást mindenképp kibírja még az órája.

Vannak a speciális, hajózáshoz is alkalmas vízálló órák, amelyek akár 200, sőt 300 méterig is vízállóak, azaz ellenállnak a víznyomásnak.

Méter, ATM vagy bar?

Melyik jelölést kell keresni egy órán? A háromféle paraméterből az egyiket mindenképp!

A lényeg, amire emlékezzünk, hogy ami 30 méterig vízálló, azaz a 3ATM és 3 bar jelölésű óra, és csak a fröccsenő víz ellen véd. Ami már használható egy könnyedebb strandoláshoz az a 100 méter, 10ATM, 10 bar jelölésű vízálló óra. Ami már a tuti biztos kategória, az továbbra is a 20ATM vízállósági szabványnak megfelelő órák.

Természetesen vannak a durvább órák is, amelyek kifejezetten mélytengeri búvárkodáshoz ajánlanak, ezek 1000 sőt 3000 méterig is bírják a strapát. Ezeknek a modelleknek persze az ára is durvább, ezen ne lepődjünk meg! Ami fontos, hogy ezek a szabványok a vízálló órák újonnan megvásárlása esetén értendők. Ha az óránk már sokéves, akkor az ellenállósága várhatóan csökken valamennyivel, erre mondják, hogy már nem olyan, mint újkorában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában