szponzorált tartalom

2019.05.15. 17:24

Mi az a gyepszellőztetés?

A szép zöld gyep érdekében egy hobbi kertésznek már tavasszal is sok dolga akad. A gyepszellőztetés vagy fűlevegőztetés az egyik első és legfontosabb lépés a cél érdekében.

 

Mi is ez a munka pontosan?

Nincs egyedül, ha elsőre nem mond semmit a gyepszellőztetés fogalma, hiszen legtöbben a fűnyírást és locsolást végezzük el, ha a kertgondozásról van szó. Ám mielőtt gyors növekedésnek indul a fű a kertünkben, jó ha előtte megtisztítjuk az elpusztult növényi maradványoktól.

Fűlevegőztetés

Azaz a gyepszellőztetés azt a munkát jelenti, hogy gyepszellőztető kerti gép segítségével segítünk megújulni a fűnek, azaz a gyökerét megszaggatjuk és közben a már említett, elpusztult növényi maradványokat is eltávolítjuk.

A gyepszellőztető gép típusa lehet egy egyszerű, de hatékony késes változat, ami levegőztet és lazít is. Ha ilyet választunk a munkához, akkor készüljünk karizommal, mert olyan, mintha egy erőteljesebb gereblyézést kellene elvégeznünk a gyepen.

A motoros gyepszellőztetők lehetnek elektromosak és működhetnek benzinnel is. Ezeket pont úgy kell elképzelni, mint egy fűnyírót. Sebességet állítunk és toljuk a földön. Munkaszélességük változó lehet, választhatunk modelleket kisebb, közepes és nagyobb fűfelülethez.

A levegőztetéssel együtt történik egyfajta talajlazítás is. Mivel a fűmagot nem vetünk minden évben, ezért is fontos, hogy elvégezzük ezt a kerti munkát, mert valóban így tudjuk megújítani a gyepet. Gyepet szellőztetni elég egyszer egy évben. Sőt, ha adott évben vetettük el a füvet, akkor abban az évben még egyáltalán nincs szükség levegőztetésre, mert előtte vélhetően felfrissítettük, megdolgoztuk a talajt.

Ami utána jön

A levegőztetés egyik jótékony hatása, hogy utána nő a talaj vízáteresztő képessége, így a gyökérzet több nedvességhez tud jutni. Talajlazításra kifejezetten akkor van szükség, ha a talaj nagyon összetömörödött, és ez a bizonyos vízáteresztő képesség nagyon rossz már. Egy jól karbantartott gyep esetében erre a műveletre ritkán van szükség.

Figyelni kell természetesen arra, hogy a kertünkben milyen típusú a föld, azaz a talaj. Ehhez alkalmazkodva kell rendszeresen gondozni.

A gyepszellőztetés után fontos, hogy megszórjuk tápanyaggal a földet, majd locsoljuk meg. Nem kicsit, hanem nagyon, azaz bőségesen. Néhány hét múlva már látszik az eredmény, hogy a szép zöld gyep meghálálja az odafigyelést és a gondoskodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában