szponzorált tartalom

2019.03.05. 14:49

Kihez melyik kölcsön típus illik?

A legjobbakkal is megesik, hogy olykor túl bizakodóan becsülik meg a pénzügyi helyzetüket, és túlfutnak a keretükön. Mindannyian kérünk néha kölcsön, ám a legjobb megoldás megtalálásához nem árt egy kis önismeret.

 

Hitel a rokonoktól

Egyszerű lépésnek tűnik, hogy a körülöttünk levőkhöz forduljunk, és bevett kifejezés is a ‘baráti kölcsön’. Ám ennél a megoldásnál az a legjobb, ha megállunk a kis összegeknél – például egy kávénál.

Az ismerősöknél természetes, hogy mondjuk együtt mennek strandra a Balatonon, egyiküknek nem futja lángosra, és a másik kölcsönad. Egy-egy ezres nem sokat számít barátok közt, ám ha az egyik fél a másiktól gyakorta nagyobb összeget kér, akkor azzal kellemetlenül nagy terhet ró a kapcsolatra.

Ha ugyanis a hitelt nyújtó rózsásabb anyagi helyzetben van, stabilabb, akkor ő arra gondolhat, hogy az ismeretség ‘jól jön’ a másiknak. Aki pedig kölcsönért folyamodik, kellemetlenül érezheti magát, vagy éppen ellenkezőleg, rákap a segítségre, és kezdi megszokottnak tekinteni.

Különösen veszélyes lehet a dolog kettejük kapcsolatára nézve, ha nehezen kerül vissza a meghitelezett összeg.

Jó tudni: akár egyetlen kölcsönügylet után is nyugodtan mondhatjuk a másik félnek, hogy most már bátran forduljon máshoz. Ezzel valószínűleg még jót is teszünk kettőnk viszonyának.

A szülők gyakran csúsznak bele abba a helyzetbe, hogy nagykorú gyerekeiket rendszeresen ‘kisegítik’. Ezzel is érdemes vigyázni: az a legelőnyösebb mindenkinek, ha megtanulják az anyagi önállóságot és felelősséget az utódok – lehetőleg minél korábban.

Személyi kölcsön

A pénzügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy tisztább megoldás bankhoz fordulni, ha hitelre van szükségünk. Így egyértelmű feltételekkel kapjuk meg, majd törlesztjük később a kölcsönt, és épen maradnak a személyes kapcsolataink.

A kamatos hitel egyébként 5500 éves találmány: az ‘adsz kölcsönt?’ kérdés David Graeber antropológus szerint először sumér feljegyzésekből köszön vissza. A következő 2000 évben egyébként jellemzően 20 százalékos kamat volt a gyakorlat.

Szerencsére jelenleg kimondottan alacsony a THM-szint (ez az a mutató, amely a hitelhez kapcsolódó összes költséget megmutatja). Míg például 2012-ben az átlagos THM 31 % volt, addig ez 2018 végére ez a mutató 14 %-ra csúszott le.

Így lett a korábban relatíve drága személyi kölcsönből megfizethető opció. (A hitelek kamatszintje az általános pénzügyi kamatmozgásokhoz kapcsolódik, így azt egyelőre nem tudni, meddig érhetőek el a mostani THM-mel a személyi kölcsönök.)

Az igényelt összeget ráadásul ennél a hitelnél – rövid procedúra után – pár napon belül már használhatjuk is.

Hitelkártya

Széles körben elterjedt pénzügyi eszköz, amely – bankonként eltérő időszakig – lényegében kamatmentes hitelt nyújt. A az ún. költési időszakban használhatjuk a bank pénzét, amelyet, vagy annak egy részét vissza kell fizetnünk az azt követő türelmi időszak lejártakor.

Emellett még kedvezményeket is kapunk, pontgyűjtő hitelkártya esetén például bónuszpontokat. A hitelkártya tehát azoknak a legjobb, akik szeretik gyűjtögetni a kártyával járó ajándékokat, szívesen számon tartják, használják őket – jellemzően ők próbálgatják szívesen a kuponokat is. Emellett ehhez a megoldáshoz kell egy kis fegyelmezettség, mert akkor használhatjuk teljesen ingyen a bank hitelezte pénzt hónapról hónapra, és akkor nyerünk, ha időben visszafizetjük a tartozásunkat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában