Hirdetés

2023.07.21. 06:26

Lakásbérleti szerződés: ezeket az alapfogalmakat mindenkinek ismernie kell!

Napjainkban a lakásbérlet és az albérlet egyre népszerűbb megoldások a lakhatás kérdésére, viszont nagyon magas fokú a tájékozatlanság. Ha tehát lakást bérelne, vagy tulajdonosként, esetleg főbérlőként ingatlant adna bérbe, fontos tisztában lennie pár alapfogalommal.

PR cikk

Albérlet, lakásbérlet

Az első a bérlés típusa. Nagyon elterjedt Magyarországon az albérlet fogalom helytelen használata. A lényegi különbség, hogy lakásbérlet esetében a tulajdonostól, míg albérlet esetében egy főbérlőtől béreljük az ingatlant, amit ő szintén bérel a tulajdonostól. Tehát a bérlő jogviszonya állandó, a bérbe adó jogviszonya viszont ennek függvényében eltérő. Ha a bérlő a tulajdonos tudta nélkül adta albérletbe az ingatlan egészét vagy részét, ez szerződésszegésnek minősülhet, és a tulajdonos felbonthatja a bérleti szerződést, ami az albérleti szerződés megszűnésével is jár.

Tulajdoni lap

A tulajdoni lap lekérése elengedhetetlen lépés, mégis keveseknek jut eszébe. Pedig ügyfélkapun keresztül egyszerűen, ingyenesen elvégezhető. Úgy tűnhet, hogy ez már túlzott bizalmatlanság, de mivel a lakhatásunk múlhat rajta, célravezetőbb ezt választani, mint naívan hinni bárkinek, aki az ingatlan tulajdonosának adja ki magát. Ezzel az egyszerű lekéréssel kivédhetjük például, hogy a fentebb említett illegális albérleti helyzetbe kerüljünk.

Lakásbérleti szerződés

A lakásbérleti szerződés az a dokumentum mely, ha érvényes bizonyítja, hogy a tulajdonos vagy a főbérlő az ingatlant a szerződésben foglalt bérleti időszakra, a bérleti díj ellenében használatba adja a bérlő részére. Ez a szerződés írja le a költségeket, a bérlet időtartamát, és egyéb kritikus elemeket.

Költségek

A bérletnek három fő költsége van. Az első a kaució, melyet a bérleti időszak kezdetén fizet a bérlő a bérbe adó számára. Ez a bérleti díj annyiszorosa, amennyiben a szerződő felek megegyeznek. A kaució a bérbe adó számára biztosíték, ebből fedezi a bérlő által esetlegesen okozott károkat vagy az elmaradt lakbért. A bérleti díj az a havi díj, amelyet a bérlő a használati jogért fizet. Ez viszont még nem tartalmazza a rezsit, vagyis a közüzemi díjakat. Ez a harmadik költség, és egyben az egyetlen változó összeg, hiszen több eleme az adott havi fogyasztástól függ. Mindhárom összeg esetében nagyon fontos szerződésbe foglalni, hogy ki, mikor, hogyan fizeti, mert a rezsit fizetheti közvetlenül a bérlő, de a bérbe adó is, ugyanígy a bérleti díjat is fizetheti a bérlő nevében annak bármely rokona vagy meghatalmazottja. A kaució kapcsán még azt célszerű kiemelni, hogy a szerződés lejártával, amennyiben a bérlőnek nincs fennmaradó tartozása, visszakapja azt. Ennek körülményeit is jó, ha a lakásbérleti szerződés pontosítja.

Időtartam

A lakásbérleti szerződés lehet határozott, vagy határozatlan idejű. Ez befolyásolhatja a kaució és a bérleti díj mértékét és a felmondás feltételeit.

Felmondás

A felmondás a bérleti szerződés megszűnését jelenti, mely több módon és okból történhet. Az egyik ilyen a határozott idejű szerződés lejárta, mely talán a legegyszerűbb eset. Határozatlan idejű szerződés esetében pedig a rendes felmondás az a megoldás, mely jogvita nélkül szünteti meg a bérleti jogviszonyt. Előfordul, hogy a bérlő a megállapodott felmondási időnél előbb költözik ki, ami szerződés szerint általában a kaució vesztését vonja maga után. De lehet a szerződés megengedőbb, és amennyiben talál maga helyett új bérlőt, azaz biztosítja a bérbe adó számára a bevételt, akkor szintén visszakapja a kauciót.  Ha viszont a szerződő felek bármelyike szerződésszegést követ el, akkor rendkívüli felmondás lép életbe, tehát a bérlő azonnal elhagyja az ingatlant és attól függően, hogy ki a sértett fél, az ő javára készül az elszámolás.

A jog a lakót védi

Előfordulhat, hogy a bérlő a felmondás ellenére nem hajlandó kiköltözni az ingatlanból. Mi a teendő ilyenkor? A jog a lakót védi, tehát a tulajdonos nem teheti meg, hogy zárat cserél, vagy kipakolja a bérlő holmijait az utcára, bármennyire is jogosnak tűnne ez például elmaradt lakbérfizetés esetén. A bérlő birtokvédelmet kérhet. Az egyetlen jogszerű út az, hogy a tulajdonos bíróság előtt kiürítési pert indít, az ingatlana visszaszerzésének céljából.

Leltár

Kísérő dokumentum, mely elmaradhatatlan része a lakásbérleti szerződésnek. Ez lényegében egy leírás a bérlemény állapotáról, és az abban található berendezések, bútorok, általános felszereltségi elemek listája. Az igazán jó leltár fényképes dokumentáció, ami még a vakolati hibákat is tartalmazza. Ez bár elsőre túlzásnak tűnhet, sokat segít abban, hogy az esetleges jogvitákat kivédjük. Például, egyértelműsíti, hogy egy káreset az ingatlanban már a beköltözéskor megvolt, vagy a bérleti időszak alatt történt, így megtéríteni a bérlőnek szükséges-e. Vagy mondjuk, hogy egy adott berendezési tárgy már eleve a lakás részeként került átadásra, vagy a bérlő saját tulajdona, így jogában áll magával vinni a szerződés megszűnésekor. 

Ezen fogalmak ismeretében már jelentősen könnyebben tud értelmezni és megkötni egy lakásbérleti szerződést. Ha további segítségre van szüksége, online jogi tanácsadás igénybevételére is van lehetősége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!