2009.06.16. 02:28
Tiszta víz, tiszta váza: ez a titok
Székesfehérvár - Kap az ember lánya egy csodálatos csokrot, vagy akár csak egy szál virágot, s nagyon örül. Aztán előfurakodik a sajnálat, szegény milyen hamar elhervad majd.
Sokféle trükkről hallani, amivel hosszabb ideig életben tarthatjuk a vágott virágot. Legjobb lesz, ha egy igazi szakértőtől kérünk tanácsot, milyen csodaszerekkel menthetjük meg az illatozó szépségeket.
Hartyáni Rita virágkötő mester mosolyogva ingatja a fejét:
- Nincsenek csodaszerek: nem használ a szódabikarbóna, gyógyszer, só, cukor, ecet - máshol van a titok nyitja - állítja.
- Mégpedig?
- A tisztaság. A vázát minden alkalommal, amikor kidobtuk belőle az elhervadt virágot, azonnal sikáljuk ki, de nagyon alaposan. A karcmentes súrolószer mellett használhatjuk a hipót, vagy minden olyan szert, amit például a mosdókagylók tisztításakor alkalmazunk. A virág alatt naponta cseréljük a vizet, a virág szárát ilyenkor egy kicsit vissza is vágjuk. Ha nagyon nagy a hőség, akkor - a rothadás lassítására - viszont tényleg cseppenthetünk egy kis hipót a vízbe. A huzat árt a virágnak, a hűvös jót tesz.