Otthon

2017.05.29. 19:05

Skandináv egyszerűség, minőségi pillanatok

A napi feladatok, az elvárások, a folyamatos stressz szétfeszítik kereteinket. Bár tudjuk, érezzük, hogy nem jó ez a feszes tempó mégsem tudunk lelassítani, és megélni a pillanatokat.

Benedeczki-Varga Krisztina

Ebben segíthet a dán kultúrából hazánkba is begyűrűző hygge szemlélet, amely kapcsán olyan érzésekre asszociálhatunk, mint a melegség, biztonság, egy jóízű nevetés, a kreativitás és az egyszerű dolgok szépségének megélése - mondja a lakberendező.

A skandináv koncepció szerint berendezett otthon egyszerű és szellős elrendezése kellemes érzetet áraszt, ahol a minőségi bútorok hosszú távon szolgálják a lakók igényeit

Ha magával ragad minket ez az életérzés otthonunkba is becsempészhetjük a skandináv design elemeit, aminek vezérfonala, hogy a természetet minél közelebb hozzuk otthonunkba. Ez nemcsak a sok természetes fafelület használatát, hanem a növények, natúr anyagok és textilek beemelését is magában foglalja a helyiségekben. A sok üvegfelület fontos, hogy minél több természetes fény áramolhasson a szobákba, amit a világos színek térnövelő érzete fokoz. A klasszikus skandináv belső teret a fehér letisztultsága határozza meg. A stílus nagyszerűsége nemes egyszerűségében rejlik, amely egy-egy hangsúlyos kiegészítővel, merész színű drapériával hygge életérzést kölcsönöz a térnek. A melegség, otthonosság, kuckósság hatását a kandalló teszi teljessé. Az enteriőrt a zsúfoltságtól mentes átgondolt tervezés és funkcionalitás együttese jellemzi. A hygge stílusban berendezett otthon a hangulatfények (gyertyák, LED gömbök), a puha takarók és párnák valamint a természetes fonott tároló kosarak nélkül elképzelhetetlen.

A fából készült bútorok, a barna árnyalatú tárgyak és a zöld növénydekoráció mind a természetet hozza közelebb otthonunkba

A hygge életérzéshez nem elég a lakás stílusát átalakítani, önmagunk szintjén is egy új hozzáállást kíván, hogy élvezni tudjuk az olyan hétköznapi dolgokat, mint egy finom étel, vagy közös főzés

Bár a skandináv stílus inkább a téli hónapokban válik felkapottá, érdemes meglátni a benne rejlő lehetőségeket egész évben, hiszen hygge-nek lenni bármikor lehet. Nyáron ilyen egy jó baráti beszélgetéssel egybekötött kerti grillezés, egy nyugodt kis zug kialakítása otthon, ahol egy jó könyv társaságában pezsgővel vagy limonádéval az asztalon élvezzük a nyári naplementét. Próbáljunk meg kiszakadni az idővel való folyamatos versenyünkből. Álljunk meg és élvezzük a percet, amiben élünk, hagyjuk, hogy kiteljesedjen a kreativitásunk az egyszerű dolgokban, amiben örömünket leljük, anélkül, hogy gondolatban már a következő feladatainkat terveznénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!