SZAKÉRTŐ

2017.11.20. 17:28

Mit nyerhetünk az energetikai pályázattal?

A környező országokhoz képest hazánk jelentős lemaradásban van az olyan energiahatékony megoldások alkalmazásában, mint a megújuló energiaforrások használata. E szakadék csökkentése érdekében energetikai pályázatokon keresztül lehetőséget kapunk arra, hogy otthonunk fűtési és villamos energiafogyasztása csökkenjen és a megújulóenergia-felhasználás növekedjen.

Mit nyerhetünk, ha pályázunk? A válasz rendkívül egyszerű: Állami támogatással, 0 százalék kamatozású hitellel teljesen új házunk lehet – mondja Cserepes Tibor, a téma szakértője. Ezekkel a pályázatokkal az otthonunk építészeti, gépészeti és villamossági lehetőségeit fejleszthetjük. A korszerűsítés egy többlépcsős folyamat, amelynek első lépése általában a szigetelés majd a fűtés korszerűsítése.

Akinek már alapvetően egy jó (korszerű) háza van, ők a napelemes rendszereket célozzák meg. Kormányrendelet szabályozza mindazokat a feltételeket, amelyeknek a korszerűsíteni kívánt területnek (szigetelés, fűtés, nyílászárók) meg kell felelni.

A korszerűsítés az első felméréstől a tényleges átadásig általában 1-1,5 év alatt zajlik le, amelynek zárása egy záró audit, amelyben igazolásra kerül, hogy az épület energetikai felhasználása a kezdeti állapothoz képest milyen mértékben javult.

A szigetelés megtérülését, már az első fűtésszámlán érezni fogjuk, hiszen javul az épület hőmegtartó képessége, ami kevesebb energiafelhasználást kíván.

A szakértő szerint a sikeres pályázatnak egyetlen kulcsa van: a pontos adatszolgáltatás, és a pályázati anyag precíz összeállítása, így gyakorlatilag a korszerűsítés lehetősége mindenki előtt nyitva áll.

A rovat együttműködő szakértő partnere:

ETD Mérnökiroda Kft.

cím: 2400, Dunaújváros Apáczai Csere János út 15.

tel: 30/559-1863, email: [email protected], web: www.etd.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában