Bogaras nyarak

2020.06.07. 10:00

Koktélparadicsommal a legyek ellenében

Az összegöngyölt újságpapír helyett természetes, kevésbé drasztikus módszerekkel is megszabadulhatunk a lakásba betévedő szúnyogoktól, legyektől.

Héjj Vivien/FEOL

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor esténként zümmögés zaja tölti be a lakást. A kéznél tartott újságpapír és a légycsapó hatékony megoldás, ám még jobb, ha csírájában fojtjuk el a dolgot, és megpróbáljuk megelőzni, hogy a szárnyas jószágok betérjenek hozzánk. Az elektromos szúnyogriasztó talán a legegyszerűbb megoldás, az egészségünk védelme érdekében azonban érdemes kevésbé drasztikus módszerekkel is kísérletezni, olvasható a feol.hu-n.

Ültessünk az ablakpárkányra cserepes koktélparadicsomot vagy bazsalikomot, a legyek garantáltan elkerülik a lakást. Ha nem szeretnénk ilyen szinten kertészkedni, akkor tegyünk az ajtó és az ablak mellé egy csokor mentát vagy levendulát. Hasonlóan hatékony megoldás, ha szövetzsákba teszünk mentát, fekete ürömöt vagy borsmentát, és ezeket helyezzük a nyílászárók közelébe.

Paradicsom az erkélyen: elriasztja a legyet Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A legyek és a szúnyogok nagy ellensége a szegfűszeg is. Párologtathatunk szegfűszegolajat, így a lakást elárasztó illat garantáltan távol tartja a legyeket. Ha nem szeretnénk ilyen töménységű illatáradatot az otthonunkba, akkor citromot vagy narancsot tűzdeljünk meg szegfűszeggel.

Készíthetünk főzetet gesztenye- vagy diófalevélből. Ezt tegyük egy lapos tálkába, majd helyezzük el abban a helyiségben, ahol visszatérő vendégek a korábban említett rovarok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!