szép otthon

2018.05.20. 12:00

Kolumbusz nem aranyat, hanem függőágyat hozott Európába

A függőágy kényelmes, dekoratív, szabadban és lakásban egyaránt kellemes pihenést nyújt. Feltéve, ha nem zavar az enyhe imbolygás - vagy inkább ringatózás.

Kovács Ági

Szabadtéren elsősorban a megfelelően biztonságos felfüggesztésről kell gondoskodnunk Fotók: VN archív

A fák közé feszített függőágyról nemcsak a tengerparti nyaralás, de akár a Száz év magány egyik hőse, José Arcadio Buendía is eszünkbe juthat, aki már anyja méhében is függőágyban ringatózott. Ursula ugyanis egy hosszú hajóút felét függőágyban tette meg, amelyet rúdra akasztva két ember cipelt a vállán, mivel az asszony dagadt lába eltorzult, és a visszerek úgy pattantak fel rajta, mint a buborékok. Írja García Marquez. A macondói családi ház berendezését aprólékosan megismerteti velünk a kolumbiai író, szinte érezzük a gyanta és a nedves mész szagát, érzéki leírásokat olvashatunk gyíklevesről, póktojásról, illatozó majomhúsról – és Pilar Terneráról, akinek mindenki máséval összetéveszthetetlenül füstszagú a hónalja.

 

Nincs még egy regény, amely ilyen sokféle kontextusban képes elhelyezni ezt a néhány méternyi színes szőttest. Pilar három fivére egytől egyik különlegesen elhelyezett függőágyakban hajtja álomra fejét, ezért is olyan nehéz José Arcadiónak azok kötelei között botorkálva eljutni az asszony fekhelyéig. Amikor aztán végérvényesen és visszavonhatatlanul beleszeret Rebecába, szintén egy függőágy himbálásában lesznek egymáséi. Aztán három nap múlva a hajnali misén megesküdnek, és a temetővel szemben bérelnek egy kis házat, ahová egyetlen bútordarabbal érkeznek. Sose találják ki, mi az! Egy függőágy. És még így is elkerülhetetlen, hogy a menyasszonyt a nászéjszakán megmarja egy skorpió.

 

Szabadtéren elsősorban a megfelelően biztonságos felfüggesztésről kell gondoskodnunk Fotók: VN archív

Pedig az ágyat azért is kötözték a padló fölé, hogy a sokféle rovar és bogár ne árthasson az ott élőknek. Igaz, sokan pihentek gyékényen is, de a szabadban himbáló kelme nagyobb biztonságot nyújtott a csípések ellen.

A függőágyak Közép-Amerikából, valamint Dél-Amerika egyes országaiból származnak. Egy másik elmélet szerint viszont már a maja kultúrában is nagy szerepet kaptak. Jelenleg a világnak ebben a térségében készítik a legtöbb függőágyat; sokat exportra szánnak.

Európának Kolumbusz Kristóf fedezte fel a függőágyat – a források szerint a taino indiánok révén, akik akkoriban Haitin éltek. Amikor aztán Kolumbusz visszatért Európába, hajója a várakozásokkal ellentétben nem arannyal volt megtöltve, hanem függőágyakkal.

Az 1800-as évek elején az angol börtönökben már kizárólag függőágyakban aludtak a rabok, többnyire a helytakarékosság miatt.

Ma e fekvőalkalmatosságokat részben szintetikus anyagokból gyártják: akrilbevonatú szálakból, műszálból és olefinszálból – többnyire azok erőssége, tartóssága, puhasága, alacsony ára és könnyű kezelhetősége miatt. A függőágyakat elsősorban máig Közép- és Dél-Amerikában gyártják, a Yucatán-félszigeten például sok őslakos él meg függőágyak készítéséből: ez a „kisipari tevékenység” fontos bevételi forrás.

Becslések szerint a világon több mint 100 millió ember élvezheti saját függőágyát kertjében vagy lakásában.

Az „őrület” várhatóan még inkább növekedni fog, hiszen egyszerű, praktikus, kényelmes, ráadásul kinn is, benn is tetszetős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!