Otthon

2017.04.25. 08:50

Esszenciális olajak az illatos otthonért és a testi-lelki felfrissülésért

A színek mellett az otthon hangulatát a falakat átjáró illat határozza meg. Minden otthonnak megvan a saját illata, amely teljessé teszi "bensőséges, melegséget, biztonságot" adó szerepét.

Benedeczki-Varga Krisztina

A felgyorsult mindennapokban számos negatív hatással találkozunk, ami után jóleső érzés hazatérni, ahol a finom illatok, kellemes ízek és lágy dallamok között ellazulhatunk. A legnagyobb felfrissülést, pozitív energiákat a természet kincseitől kaphatjuk, amit egyre többen felismernek. Mind jobban vágyunk a természetre, amelyet az idén egyébként is népszerű zöldes árnyalatok, a természetes anyagok (fa, kavics, kő) használata mellett a növények illataitól kaphatjuk meg.

Az otthoni illatosításnak számos módszere van, ezek közül a legismertebbek az illatgyertyák, füstölők és mécsesek, azonban ezek rövid távú hatást érnek el. A hosszan tartó friss, tiszta illat megteremtésének hatékony módja az esszenciális illóolajak alkalmazása, melyek a növények szárából, leveléből, virágából stb. lepárlás útján nyert tiszta és természetes összetevői. Ezeket az értékes alkotóelemeket akkor vonják ki, amikor legnagyobb koncentrátumban érvényesül a növényi részekben, így az élénk, bódító illatok maradéktalanul érvényesülnek.

A design külsővel rendelkező párologtatók mutatós kiegészítői otthonunk valamennyi helyiségének Fotó: Zsedrovits Enikő

Számos kutatás bebizonyította, hogy valamennyi érzékszervünk közül az orrunk az, amelyen keresztül érzékelt ingerek a leggyorsabban jutnak el az agyunkba. Az illóolajok párologtatásával nemcsak kellemes, friss és tiszta illatfelhőt varázsolhatunk otthonunkba, hanem szervezetünkre is stimuláló hatást érhetünk el - mondja Kanalas Beáta aromatouch masszőr és terapeuta.

Az esszenciális olajak párologtatásának leghatékonyabb eszköze a diffúzoros párologtató, amelynek tároló részét vízzel és 2-3 csepp olajjal megtöltve kedélyállapotunkat is jótékonyan támogató illatot kapunk, amit sokáig élvezhetünk. A diffúzoros eljárás előnye a teamécses párologtatással szemben, hogy hidegpárás működési elve lévén nem éri hőhatás az illóolajat, így jótékony hatásai koncentráltabban érvényesülnek. Ezzel szemben a teamécsessel működő párologtatás során égetjük az olajat, ami károsítja a pozitív tulajdonságait. Íme néhány illóolaj, amelyek térillatosító hatásuk mellett segítenek a mindennapi "mókuskerékből" való kiszakadásból:

Bármilyen érzelmi állapotban legyünk is, egy adott illat pillanatok alatt eljut az agyunk érzelmekért felelős részére, és átlendít minket a hullámvölgyeken Fotó: Zsedrovits Enikő

A levendulával sokszor találkozunk, mivel nyugtató, alvást segítő aromáinak köszönhetően a feszültség oldásának legjobb illata. A fahéj fűszeres illata elsősorban a téli hónapokban kerül előtérbe, de élénkítő, stresszoldó hatása az év bármely időszakában hasznos lehet. A citrusos esszencia, mint a lime (zöldcitrom), üdeségével energetizál és pozitív rezgésekkel tölti meg otthonunkat. A könnyű, lágy illatok, mint a vadnarancs a derű és tisztaság benyomását keltik lakásukról. A borsmenta, eukaliptusz és a teafaolaj tisztítja, fertőtleníti a levegőt, így segíti a légúti fertőzések kezelését is. A rozmaring javítja hangulatunkat és támogatja a kreatív gondolatok szabad áramlását.

Kanalas Beáta aromatouch terapeuta szerint az illóolajok értékes esszenciáit párologtatva nemcsak a tér frissességét, hanem szervezetünk öngyógyító folyamatait is támogathatjuk Fotó: Zsedrovits Enikő

Akár intenzív, akár lágy aromájú illatfelhőbe burkoljuk a lakás helyiségeit, tartsuk szem előtt, hogy minőségi, 100 százalékban esszenciális olajokat párologtassunk, így a kellemes légkör mellett egészségünk támogatásáért is sokat tehetünk.

Használjuk az illatok erejét, hagyjuk, hogy felébresszék belső ösztöneinket, növelve a koncentrációt, feloldva a feszültséget vagy egyszerűen csak a "jól érzem magam a bőrömben" érzés élményéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!