Otthon

2009.08.04. 02:29

Foltvarrott csodák

Martonvásár - Magyarországra újkori kézimunkázási divatként tört be nemrég az amerikai pionírasszonyok patchwork-technikája, s meghódította a szíveket és a belső tereket.

Zsohár Melinda

Népművészet ez is, noha semmi köze a tradicionális Kárpát-medencei folklórhoz. Szinte minden stílushoz illik, mi több, a stílustalan és teljesen jellegtelen lakásbelsőket is jótékonyan felvidítja a patchwork. Ha csak egymáshoz illő, jópofa dirib-darab anyagokat összevarrunk, az is jó, de a profi patchwork-ösök tökélyre fejlesztették ezt a maradék-felhasználási kézimunka-eljárást. Azt tartják, Európába csupán visszatért ez a technika, mert az angolszász területről az Újvilágba kivándorolt asszonyok vitték magukkal a szokást: az elfeslett, elvásott ruhák felszabdalt ép darabjaiból hoztak létre egészen más, új célra használható textilneműket.

Martonvásáron a műemlék óvoda közösségi házként, kiállítóhelyként működik, amióta a kicsik az új óvodába költöztek. Most hatalmas színes takarók, falikárpitok sorakoznak felfüggesztve a falakon, táskák, szatyrok, nesszeszerek, kis szütyők, szemüvegtokok díszelegnek az asztalokon - egytől egyig egyediek. Az amerikai kontinensről indult technika meghódította a magyar ízlést is, s Martonvásáron különösen lelkes csoport fejlesztette művészi tökélyre az anyagdarabokból nagyon is pontosan megtervezett, mégis keresetlen bájjal teli művek készítését.

Viszt Nóra gyógypedagógus amolyan első fecskeként próbálkozott vele a városban, s azóta két komoly társaság neve fémjelzi az igényes foltművek születését. A Folyton folt műhelyt Nóra vezeti, a Tulipán foltműhelyt pedig Konrádné Papp Orsolya.

A helyi egészségügyi laboratóriumban dolgozó nővér, Tőzsér Mónika maga is rajongója a patchwork-nek, s mivel jól ismeri a kismamákat, nekik ő tanítgatja a foltművészet alapjait!

A minták és színek kavalkádja csodálatos, egyenként is hosszasan elbámészkodhat az ember a kiállított munkák előtt, s mindig felfedez rajtuk új részletet. A kunyhó blokkban a középső piros folt a tűzhelyet jelképezi, a sárga persze a nap szimbóluma. A tarka virágok, a megunhatatlan kockák szolgálnak alapul a mértani rendből játékosságba átmenő textíliák végső megjelenésében. A barátságtakarónak nevezett művet kifejezetten kollektíven állították össze, miként Martonvásáron is a legszebb munkák születtek közösségben alkotva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!