Ország-világ

2021.01.08. 11:10

Müller Cecília: jövő kedden újabb 39 ezer ember számára érkezik oltóanyag (videó)

Érvényben maradnak a járványügyi szabályok február elsejéig, így a maszkviselés, az éjszakai kijárási tilalom is – hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Már több mint 42 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az oltást, jövő héten pedig újabb szállítmány jön a Pfizertől. Müller Cecília is be fogja magát oltatni.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel bejelentette, hogy február elsejéig maradnak a most is hatályban lévő korlátozások és folytatódik a digitális oktatás a középiskolákban. Hatályban maradnak a maszkviselésre, a kijárási tilalomra és a boltokra vonatkozó szabályok is hívta fel a figyelmet az Operatív Törzs.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait. Kiderült, hogy a járvány kezdete óta 22 560 esetben szegték meg a kijárási tilalomra vonatkozó szabályokat. Az utazási korlátozásokat eddig 9309-en szegték meg, az üzletek nyitvatartásra vonatkozó szabályait 500-an, a maszkviselésre vonatkozó szabályokat pedig 18 354-en. Elmondta,

egy nagyatádi kocsmát be kellett zárni a szabályok megsértése miatt.

A rendőrök italozókat találtak az ellenőrzéskor írja tudósításában az Origo.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a péntek reggel közzétett legfrissebb járványügyi adatokat. E szerint itthon 2907 újabb megbetegedést regisztráltak a hatóságok, amivel 337 743 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 115 többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 10 440 főre emelkedett. Azt is kiemelte, hogy 186 449-en már meggyógyultak és 140 854 aktív fertőzöttet tartanak számon. Jelenleg 5297 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 372-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy sokkal több beoltott emberre van szükség, hogy bármilyen védelmi szabályt lehessen enyhíteni.

Müller Cecília emlékeztetett arra is, hogy

hetente érkezik oltóanyag az országba,

az oltás pedig már zajlik. Az egészségügyi dolgozók közül már 42 549 fő megkapta az első védőoltását.

Arra törekszünk, hogy a rendelkezésre álló oltóanyag-mennyiség teljes egészében elfogyjon. Jövő héten a keddi napon újabb 39 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezik az országba a Pfizer készítményéből. Emellett egy kisebb mennyiséget várunk a Modernától, ennek a szállítási időpontja viszont nem ismert mondta Müller Cecília. Január 16-án már lesznek olyanok, akik a vakcina második adagját fogják megkapni, emlékeztetett az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília szerint amit a tudomány igazol, a mellé kell felsorakozni, ezért kér mindenkit, hogy ne akadályozzák az oltási folyamatot. „Nem kérdés, hogy

én is beoltatom magam”

jelentette ki.

Müller Cecília a vakcinával kapcsolatban megjegyezte, hogy az immunrendszert befolyásoló tényezőket háttérbe kell szorítani a vakcina beadását követően.

Egy-két napig például mellőzzük az intenzív testmozgást, a sportolást. Szintén érdemes nem túlzásba vinni az alkoholfogyasztást, az első napokban érdemes ezt teljesen elhagyni

emelte ki.

Egy kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta, hogy még nem oltottak be minden egészségügyi dolgozót, ez a folyamat jelenleg is zajlik. Összesen 130-135 ezer egészségügyi dolgozó van Magyarországon, most közelítünk ennek a feléhez.

Újságírói kérdésre reagálva Müller Cecília elmondta, hogy

több mint 19 millió adag vakcinát kötött le a kormány,

ennek fele jelenti az oltható személyek számát, mivel egy embernek két védőoltás szükséges. A többi közt a Pfizer-vakcinából 3,3 millió, a Modernából 872 ezer, az AstraZenecából 3,2 millió, a CureVac-ból 250 ezer fő beoltására elégséges vakcinát kötöttek le.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában