Diplomácia

2024.04.04. 23:03

A kétoldalú együttműködésről és Bosznia-Hercegovina uniós integrációjáról tárgyalt a boszniai és magyar kormányfő

A kétoldalú együttműködésről és Bosznia-Hercegovina uniós integrációjáról tárgyalt csütörtökön Szarajevóban Borjana Kristo boszniai kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel a boszniai kormány honlapján megjelent közlemény szerint.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke (j) Banja Luka repülőterén 2024. április 4-én

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A dokumentum szerint Kristo kiemelte a két baráti ország közötti jó együttműködést, valamint üdvözölte Bosznia-Hercegovina és Magyarország gazdasági vegyes bizottságának munkáját, megjegyezve, hogy jelentős hely és igény van a kétoldalú kereskedelmi forgalom növelésére. 

A boszniai kormányfő köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak és a magyar diplomáciának azért, hogy határozottan és fenntartások nélkül támogatják Szarajevó európai útját. 

Hozzátette: az Európai Tanács döntése egyben megerősítése Magyarország és Bosznia-Hercegovina kölcsönös barátságának, azoknak az erőfeszítésnek, amelyek az EU-tagság feltételeinek szükséges szintjét eredményezték. 

Jelezte: 

Bosznia-Hercegovina a csatlakozási tárgyalások megnyitásával új fejezetet nyitott Európa jövőben, de még sok munka áll előtte, amelyen intenzíven kell dolgoznia. 

Elmondta: Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjének kényszerű beavatkozása jelentősen megnehezíti az európai normákhoz és gyakorlatokhoz való igazodást. 

"Nagyon fontos, hogy minden megoldás, és nem csak a választási törvény, amely Bosznia-Hercegovina számára különösen fontos kérdés, hanem minden más is belső párbeszéd és megegyezés eredménye legyen, intézményes kereteken belül, a demokratikus elvek és a jogállamiság tiszteletben tartásával" - hangsúlyozta Kristo. 

Kiemelte:

 továbbra is összpontosítani kell a reformokra és az európai integráció felé vezető útra, az intézmények és a demokratikus folyamatok egyidejű megerősítésével, annak érdekében, hogy Bosznia-Hercegovina állandó stabilitása és jóléte biztosított legyen. 

A találkozó végén felhívta a figyelmet arra, hogy folytatni kell a jó gazdasági együttműködést Bosznia-Hercegovina és Magyarország között, kiváltképp a vállalkozások területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában