Brüsszeli botrány

2023.01.14. 09:54

Hidvéghi Balázs: egy korrupciós gépezet lepleződött le

Elszabadult hajóágyúhoz hasonlította az Európai Parlament (EP) működését Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament fideszes képviselője abban az interjúban, amelyet a Magyar Nemzetnek adott a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője beszél a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjáró sorozat fórumán Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Mûvelődési Központban 2022. november 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Az EP-képviselő szerint Robert Metsola elnöknek az a javaslatcsomagja, amely javítaná a parlament munkájának az átláthatóságát és korlátozná a lobbitevékenységet "legjobb esetben is csak a felszínt kapirgálják" és nem elégségesek a korrupció megfékezéséhez. 

 A politikai befolyásvásárlás gyakorlatának klasszikus esetével állunk szemben: külső erők sok pénzért politikai befolyást vesznek részben a politikusok, részben a civil szervezetek között, a Soros-hálózat berkein belül, de a médiában is. Ez a gyakorlat aztán beépül a brüsszeli politikai döntéshozatalba. Ez itt a probléma. Ezt nem fogják tudni olyan javaslatokkal orvosolni, amelyek arról szólnak, hogy korábbi EP-képviselők belépését hogyan korlátozzák. Sokkal mélyebb önvizsgálatra és a politikai következmények levonására lenne szükség

– fogalmazott Hidvéghi, aki esélyesnek látja, hogy a következő hónapokban újabb, a brüsszeli korrupciós botrányban érintett személyek neve kerül napvilágra. 

Mint mondta, a hálózat szerteágazó volt, 

a külföldről történő politikai befolyásnak a vásárlása történt Magyarországon a dollárbaloldallal kapcsolatban is.

Véleménye szerint a korrupció gyakorlatának felszámolására a 2024-es európai parlamenti választások jelenthetnek alkalmas pillanatot. 

A kérdésre, hogy egyetért-e azzal, hogy a szakértők szerint a baj forrása, hogy az EP önmagát szabályozza és semmilyen elszámoltatási kötelezettsége nincs a választópolgárok felé, Hidvéghi Balázs azt válaszolta, hogy ezt ő is így látja, és véleménye, hogy ez a tény rámutat arra, hogy 

az Európai Parlament, mint intézmény, gyakorlatában, működésében nagyon komolyan elszakadt a választópolgároktól és a külső kontrolltól, elszabadult hajóágyúként működik. Egy korrupciós gépezet lepleződött le. Nem várható el, hogy azok, akik ennek a rendszernek a kialakítói, haszonélvezői voltak, azok most saját maguk felszámolják ezt a gépezetet.

Az eredeti interjút ITT lehet elolvasni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában