természeti csapás

2021.11.18. 10:17

Áradások miatt rendkívüli állapotot hirdettek ki Kanada egy részén

A rendkívüli állapotot helyi idő szerint szerdán rendelték el Kanada Brit Columbia tartományában, ahol áradások pusztítanak, és a szövetségi kormány a hadsereget is mozgósította.

John Horgan, a tartomány kormányfője azt követően rendelte el a rendkívüli jogrendet, hogy legalább egy ember meghalt a térségre vasárnap és hétfőn zúdult özönvízszerű eső miatt, amely áradásokat és földcsuszamlásokat okozott. A rendőrség adatai szerint négy ember eltűnt.

– Sajnos azzal kell számolnunk, hogy további halálos áldozatokról érkeznek majd hírek a következő napokban – fogalmazott Horgan.

A tartományban nyáron gyilkos hőhullámok szedték áldozataikat, Horgan pedig arra figyelmeztetett, hogy a hasonló természeti szélsőségek egyre gyakoribbak lesznek az ember okozta klímaváltozás miatt.

A rendkívüli állapot révén meghozható intézkedésekkel a helyi vezetés elsősorban a napok óta lezárt utakat szeretné ismét járhatóvá tenni, mert az elzárt vagy lezárt utak miatt akadozik a fuvarozás is. Az ítéletidő miatt a vancouveri kikötő vasúti összeköttetése is megszakadt.

A rendkívüli állapot egyelőre 14 napig lesz érvényben, de meghosszabbítható.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt ígérte, hogy a szövetségi kormány Brit Columbia mellett áll a mentésben, a romeltakarításban és az újjáépítésben is, és bejelentette, hogy a fegyveres erők több száz tagja már úton van a helyszínre, hogy segítsen a helyi hatóságoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában