változás

2020.11.23. 17:55

Távozott az Index főszerkesztője

Szombathy Pál vezérigazgató-főszerkesztő távozik, a cég vezetését Starcz Ákos veszi át, új főszerkesztőt egyelőre nem neveznek ki. Bodolai László marad a csoport médiajogásza.

„Az Indexet működtető Magyar Fejlődésért Alapítvánnyal történt egyeztetést követően az Indamedia csoport igazgatósága döntött az újság visszavásárlásáról, mivel kizárólag az így megvalósuló csoportszintű integráció esetén látja biztosítottnak az Index jelenlegi pénzügyi helyzetének konszolidációját, valamint az újság zavartalan további működését” – írja a Kreatív.hu, amellyel az Indamedia Network Zrt. közölte a változás tényét.

Ezzel egyidejűleg távozik az Indextől Szombathy Pál, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, a hírportál főszerkesztője, valamint Sztankóczy András vezető szerkesztő. Az Index.hu Zrt. azonnali hatállyal kinevezett vezérigazgatója Starcz Ákos, aki a Brand & Content és a Dialogue Creatives tulajdonosa. Ez utóbbi digitális ügynökség a múlt héten olvadt be az Indamedia-csoportba. Starcz az akvizícióval párhuzamosan az Indamedia igazgatósági tagja is lett – adta hírül a Kreatív.hu.

A portálnak nyilatkozott Starcz Ákos, aki kérdésre elmondta: „Az Indamedia az idei évben folyamatosan finanszírozta az Indexet. A nagyobb gond az, hogy nem látszik az üzleti tervben, hogyan lehetne működőképesebb az Index. Az is fontos, hogy így tiszta cégjogi struktúra jön létre, az Indamedia maximálisan felelős lesz a leányvállalat működéséért – a korábbi együttműködésben ez kevésbé volt egyértelmű” – mondta a változásról az Indamédia új igazgatósági tagja.

Bodolai László, az MFA elnöke a továbbiakban médiajogászként segíti az Indamedia csoportot.

Racionalizálás

Az Index azt követően került nehezebb pénzügyi és szervezeti helyzetbe, hogy a működési költségeinek ésszerűsítése az év során folyamatos téma volt a cég igazgatóságában, majd több sikertelen konszolidációs kísérlet után nyáron távozott a korábbi főszerkesztő, és az akkori szerkesztőség jelentős része – olvasható a Kreatív.hu-nak eljuttatott közleményben.

Mint ismert, idén májusban-júniusban látott napvilágot egy pénzügyi terv az Index.hu működési költségeinek leszorítására, amely sajtóban Gerényi-tervként híresült el. Ennek lényege az lett volna, hogy a szerkesztőség egyes rovatait kiszervezik külön cégekbe, így az Index kvázi beszállítói lettek volna. A terv részleteinek kidolgozására kapott utasítást Dull Szabolcs, a portál akkori főszerkesztője, aki ezt az Index függetlensége elleni támadásnak minősítette. Nem sokkal ezután az Index függetlenségi barométerét „függetlenről” „veszélyben” fokozatba állították, ami komoly feszültségeket teremtett a szerkesztőség és az Index.hu Zrt. vezetői között. Dull Szabolcsot nemsokára eltávolították a cég igazgatóságából, majd egy hónappal később a lap éléről is leváltották. Erre 2020. július 24-én felmondott az Index.hu teljes szerkesztősége. Bár a Gerényi-terv bevallottan pénzügyi problémák miatt született meg, a szerkesztőség és a baloldali sajtó politikai nyomásgyakorlást emlegetett az átalakítással kapcsolatban.

A tömeges felmondások után Szombathy Pált nevezték ki az Index.hu Zrt. vezérigazgatójának, a portál főszerkesztőjének, aki belekezdett a lap újraépítésébe szeptember 1-től. Szombathy nem volt sikertelen: az olvasottság növekedni kezdett a nyár végi visszaesést követően. Az Indamedia azonban nem volt elégedett: „a digitális reklámpiacon tapasztalható általános drasztikus visszaesés jelentősen érzékelteti hatását a mindennapi működés során. A fenntartható, eredményes gazdálkodás feltételeit az elmúlt hónapokban nem sikerült kialakítani, az újság folyamatos finanszírozásra szorul. A stabil pénzügyi háttér megteremtésének feltételeit az Indamedia most meghozott döntése biztosítja” – áll az Indamedia közleményében.

Ziegler Gábor, az Indamedia 50 százalékos tulajdonosa szerint a mostani átalakítást már régóta tervezték, annak többletköltségeivel együtt. „Semmit nem akartunk keresztülverni az alapítványon (az MFA-n – a szerk.), azt vártuk, hogy szedjék össze azokat a pontokat, amitől gazdaságilag működni fog a vállalat. Ezzel nem boldogultunk. A visszavásárlást akár már nyáron is megléphettük volna, mostanáig tudtunk várni” – mondta Ziegler a Kreatívnak.

Ismét főszerkesztő nélkül

Szombathy távozásával főszerkesztő nélkül maradt az Index, átmenetileg a főszerkesztő-helyetteseket kérik fel a közös vezetésre, egyfajta szerkesztőbizottsági formában való működésre. Starcz Ákos leszögezte: nem a főszerkesztő személyével volt problémájuk, ez tisztán egy üzleti történet. Elmondta azt is, hogy nem lesz szerkesztőségi integráció az Indamedia-csoport többi lapja és az Index között, továbbra is önálló csapatok írják az újságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában