Illegális bevándorlás

2018.08.31. 17:39

Szijjártó: ne legyen meghívó a bevándorlóknak az EU földközi-tengeri művelete

El kell érni, hogy az Európai Unió földközi-tengeri műveletét ne meghívásként értelmezzék az illegális bevándorlók – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek telefonon Bécsből, ahol az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozásán vesz részt.

Bár az Európai Unió földközi-tengeri műveletének meghosszabbítása szerepelt a napirenden a tanácskozás második napján, az eszmecsere hamar átcsapott migrációs vitába – tette hozzá.

A Európai Unió földközi-tengeri műveletének mandátuma idén decemberben lejár. Feladata a líbiai parti őrség képzése, a földközi-tengeri embercsempész-hálózatok visszaszorítása. Egyetértés kezd kirajzolódni abban, hogy december után is fenn kell tartani, de úgy, hogy azt ne meghívásként, ne mentőmisszióként értelmezzék az illegális bevándorlók.

A műveletnek nem a migránsokat európai kikötőkbe szállító küldetésnek kell lennie, hanem ragaszkodni kell a misszió eredeti mandátumához, amely az illegális bevándorlás visszaszorítását szolgálja

- mondta Szijjártó Péter, majd kitért arra, hogy heves vita bontakozott ki a tagállamok két csoportja között arról: az illegális bevándorlás megállítható-e a tengeren. Három és fél éve zajlik a vita az EU-ban arról, hogy fizikailag megakadályozható-e a folyamat szárazföldön vagy tengeren. Magyarország bebizonyította, hogy szárazföldön igen.

„Mi azt gondoljuk, hogy tengeren is megállatható, és erre az olasz belügyminiszter most nagyon fontos kísérletet tett. Egész Európának az az érdeke, hogy Matteo Salvini kísérlete sikeres legyen. Magyarország minden segítséget megad ahhoz, hogy bebizonyítsuk, tengeren is meg lehet állítani az illegális migrációs folyamatot” – mondta Szijjártó Péter.

Bizonyos tagállamok képviselői – folytatta – úgy nyilatkoztak az értekezleten, hogy mindig lesz bevándorlás, végtelen a folyamat, nem lehet megállítani, ezért a kötelező elosztást erőltetik. A magyar álláspont azonban világos: nemcsak a szárazföldi, hanem a tengeri útvonal is lezárható, és le is kell zárni. A magyar álláspont egyértelmű a tekintetben is, hogy világossá kell tenni:

Nem érdemes megindulni a tengeri útvonalon, mert senki nem engedheti meg azt, hogy illegális bevándorlók európai kikötőkbe érkezhessenek. A kikötőket is úgy kell kezelni, mint a szárazföldi határátkelőhelyeket.

„Magyarul: csak legálisan, csak szabályosan lehet azokon átjutni. Amíg Európa ezt nem teszi világossá, az illegális bevándorlás problémája velünk marad” – mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában