Sajátos tájékoztatás

2017.11.27. 06:50

Ismét hangszórókkal sugároz híreket az északi katonáknak Dél-Korea

Arról a fiatal északi katonáról szólnak a hírek, aki két hete szökött át a két Koreát elválasztó, szigorúan védett demarkációs vonalon – mondták el vasárnap a hadsereg illetékesei.

A hadsereg a november 13-i szökés után nem sokkal vonultatta fel ismét nagy erejű hangszóróit a határra. A művelet célja, hogy a két Korea közti pszichológiai hadviselés keretében a külvilágról szóló híreket juttassanak el a világtól elzárkózó észak-koreai diktatúra katonáihoz és a határtérség lakóihoz.

A két ország több mint hat évtizede formálisan hadban áll egymással, miután az 1950-53-as koreai háború fegyverszüneti egyezménnyel zárult, és a felek nem kötöttek békeszerződést.

Az egységétől dezertáló 24 éves észak-koreai katonát, aki a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben lévő, a tűszüneti kapcsolattartást biztosító Panmindzson falu területén lépte át a demarkációs vonalat, szökése közben több lövéssel is eltalálták az őt üldözőbe vevő észak-koreai határőrök. Több műtét után jelenleg is egy dél-koreai kórházban ápolják.

A déli illetékesek szerint a jelenleg sugárzott híradásokban egyebek mellett részletesen ismertetik a két héttel ezelőtti szökés esetét, amelynek során az északi határőrök átlőttek déli területre, és egyikük pár másodpercre át is lépte a demarkációs vonalat, megsértve ezzel a tűzszüneti egyezményt.

Mint elmondták, a hangszórós propaganda legutóbbi, vasárnapi adása az észak-koreai hadseregben uralkodó borzalmas egészségügyi viszonyokat ecsetelte, amelyekre a szökevény katona „élelmezési állapotából derült fény”. Kórházi közlés szerint lőtt sebei mellett a katona tüdőgyulladásban, májfertőzésben, súlyos alultápláltságtól, valamint bélférgek és paraziták okozta bélfertőzéstől is szenvedett.

A dél-koreai hadsereg korábbi hangszórós propagandaműveletei ellen mindannyiszor hevesen tiltakozott az északi kommunista rezsim, amely joggal tarthat tőle, hogy ez a propaganda szökésre csábíthatja a határon szolgáló katonáit.

Dél-Korea idén januárban vetette be újra ezt a módszert, válaszul a phenjani rezsim negyedik kísérleti nukleáris robbantására. A hadsereg illetékesei szerint az általuk használt hangszórók olyan erejűek, hogy híradásaikat akár a határtól húsz kilométerre élő észak-koreaiak is hallhatják.

Évente átlagosan több mint ezer észak-koreai szökik át Dél-Koreába, többségük azonban Kínán keresztül, és ritkán fordul elő, hogy valaki az erősen védett demarkációs vonalon próbáljon átszökni.

Ha még nem látta az ENSZ-nek az észak-koreai katona szökéséről nyilvánosságra hozott videóját, itt tekintheti meg:

Borítóképünkön dél-koreai katonák hangszórókat telepítenek az észak-koreai határ mellé egy archív felvételen. Forrás: Kim Jae-Hwan / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában