Olvasó

2010.03.03. 03:29

Rejtett értékek

Valahányszor a Római (alias: Castrum) városrészben járok, mindig eszembe jut, hogy ez városunk kulturális, régészeti emlékekkel telezsúfolt része.

nincs nev

Itt a kőtár. A római villa alapjai. A római fürdő. Az út, amit még ugyancsak a rómaiak építettek. Ha meggondoljuk, még maga az Alföldre nyíló kilátás is műemlék.

És van itt egy föld alatti emlék is, egy kemence, amit pénz hiányában a mai napig nem tudott közönség elé tárni a régészet és műemlékvédelem. Egy kemence, amit megóvása érdekében visszatemettek a föld alá a Római körút mentén, nagyjából annak legnyugatibb részén.

Bizsergető érzés arra sétálni, tudván, hogy ezer éves kultúremlék fölött járkálok. S máig elképeszt, hogy ekkora értékeket hagyunk a földben, pedig tudunk róluk, okulhatnánk belőlük sokat.

Egyszer érdemes lenne kiadni egy térképet, amin az ismert, de nem látható emlékeink szerepelnek. Tanulságul az utánunk jövőknek.

 

 

Címkék#római

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!