Olimpia

2012.08.11. 06:51

Olimpia - Mi történik szombaton? (folyamatosan frissítve)

Kövesse velünk a szombati nap eseményeit, szurkoljunk a magyar sportolókért ma is a londoni olimpián!

MTI

 

Bronzérmes az öttusázó Marosi Ádám

Bronzérmet nyert Marosi Ádám a londoni olimpia szombati öttusaversenyében.

Marosi a vívás után hatodik, az úszást követően hetedik volt, majd hibátlanul lovagolt, így ötödikként vágott neki a lövészetekkel kombinált futásnak, melyben két helyet előrelépett.

A verseny másik magyar résztvevője, Kasza Róbert 12. lett.

Győzött a cseh David Svoboda.

Marosi a magyar londoni küldöttség 17. érmét - ötödik bronzát - szerezte.

Kasza és Marosi hibátlanul lovagolt

Hibátlanul lovagolt mindkét magyar szombaton a londoni olimpia öttusaversenyén, így Kasza Róbert a negyedik, Marosi Ádám pedig az ötödik három szám után.

Az utolsó számokra átköltözött a mezőny az angol főváros legrégebbi parkjába, az 1433-ban megnyitott Greenwich Parkba, ahol az ötkarikás játékokon a lovaglást is rendezték. A 23 ezer nézőt befogadó lelátók csaknem megteltek a harmadik tusa kezdetére. A rendezők a 12 akadályt "angolosan" díszítették fel, így például a londoni utcákról ismert piros postaládák vagy villanyoszlopok között ugrattak a indulók, a kettős akadály pedig a Stonehenge köveit idézte.

A két magyar közül előbb az úszás után hetedik Marosi került sorra Trinidad nyergében, amely az első körben mexikói lovasával egy akadályt vert. A 2009-ben világbajnok magyar egyenletes iramban, szépen és hibátlanul vitte végig a pályán a lovat, majd boldogan öklözött a levegőbe. Marosi így a maximális, 1200 pontot gyűjtötte be. Összesítésben 3416 ponttal várhatja a folytatást.

Az idén Eb-ezüstérmes Kasza az első körben hibátlan Connickal lovagolt. Marosihoz hasonlóan, verőhiba és időtúllépés nélkül teljesítette a pályát, azaz szintén 1200 ponttal gazdagodott, amivel 3424 ponttal áll.

A címvédő orosz Andrej Mojszejev három akadályt vert, s a magyarok mögé került. Az idei világbajnok orosz Alekszandr Leszun (3424 p) négyszer hibázott, a kínai Cao Csung-zsung (Cao Zhongrong) (3456 p) pedig alaposan átrendezte a pályát. Az élre a 2010-ben Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes cseh David Svoboda (3460 p) került.

A magyarok mellett csak az olasz Riccardo De Luca teljesítette hibátlanul a lovaspályát.

"Várakozó állásponton vagyunk" - mondta az MTI-nek a lovaglás után Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. - "Svoboda nagyon jó 'kombájnozó', a kínai kevésbé, és Leszun is verhető."

A "kombájnozás", azaz a lövészettel kombinált futás (angolul: combined event, innen a magyarosított kifejezés) magyar idő szerint 19:45 órakor kezdődik.

Ligeti kiesett

Ligeti Dániel a vigaszágon sem folytathatja szereplését a szabadfogású birkózók 120 kg-os kategóriájában a londoni olimpián, miután korábbi legyőzője kikapott a negyeddöntőben.

A mindössze 23 éves, Európa-bajnoki második magyart a nyolcaddöntőben két menetben legyőző, világbajnoki címvédő fehérorosz Alekszej Semarov a következő körben két sima menetben szenvedett vereséget az amerikai Tervel Ivaylov Dlagnevtől.

Mivel a vigaszágra csak a döntőbe jutott versenyzők által legyőzött birkózók kerülnek, a szombathelyi szabadfogású számára véget ért az olimpia.

"El kell majd döntenünk, hogy milyen irányban menjünk: az akciózást favorizálja-e Dani továbbra is, vagy ezt a kivárásos, passzív birkózást vegye át" - mondta Ligetivel kapcsolatban Gulyás István, a szabadfogásúak kapitánya, aki szerint a Semarov elleni meccs éppen az akciókat erőltető stílus miatt veszítette el. "Dani túlságosan is birkózni akart, igaz, ő abban jó, de a fehérorosz "lefalazta", mert ő meg abban jó. A kreativitás itt és most nem segített, a válldobást sem kellett volna megindítania, abból jöttek Semarov pontjai az első menetben. Mindenesetre ő még nagyon fiatal, szinte gyerek ebben a mezőnyben, ahol erős, érett férfiak vannak. Most már 115 kiló ugyan, de még nem minőségi izom van rajta, erősödnie kell tovább."

A hétfős magyar birkózócsapat egy-egy ezüst- és bronzéremmel, illetve ötödik hellyel zárta a XXX. nyári játékokat. A dobogó második fokára a kötöttfogásúak 66 kg-os kategóriájában érdekelt Lőrincz Tamás, míg a harmadikra a szintén kötöttfogású Módos Péter (55 kg) állhatott fel. Az ötödik helyet pedig a szabadfogású Hatos Gábor (74 kg) szerezte meg pénteken.

Francia siker a női hegyikerékpárosoknál, Benkó 27.

A francia Julie Bresset a címvédő német Sabine Spitzet megelőzve nyerte a női hegyikerékpárosok szombati versenyét a londoni olimpián, Benkó Barbara 27. lett.

A magyar induló hamar leszakadt az élmezőnytől, mint kiderült, műszaki hiba zavarta, elromlott az első váltója. A lánc a nagyobbik első tárcsán maradt, ami miatt az emelkedőkőn csak nehezen tudott felkapaszkodni. Benkó végül a győzteshez képest több mint 12 perces hátránnyal ért célba.

"A pálya nem volt rossz, tetszett, és ha nincs ez a váltóhiba, akkor még feküdt is volna nekem. Mindjárt az első kör végén elromlott a váltóm, és nem mertem letenni a láncot a kisebbik fogaskerékre, mert akkor a sík és a lejtős szakaszokon egyszerűen nem haladtam volna" - mondta az MTI-nek a célba érkezés után Benkó. "A meleg sem zavart, szeretek ilyen időben versenyezni. Csak tippelni tudok, hogy nagyjából 5-7 perccel jobbat mehettem volna, ha a kerékpárommal nincs semmi baj. A tervem az volt, hogy a legjobb húsz között végezzek, és az talán sikerült volna. Már az is ajándék, hogy itt lehetek, én lehettem az első magyar női hegyikerékpáros az olimpián. Még fiatal vagyok, bízom benne, hogy sok olimpián indulhatok, mert remek volt a hangulat és a szervezés."

Eredmények:
hegyikerékpár, nők, olimpiai bajnok:
   Julie Bresset (Franciaország) 1:30:52 ó
2. Sabine Spitz (Németország) 1:31:54
3. Georgia Gould (Egyesült Államok) 1:32:00
...27. BENKÓ BARBARA 1:43:24

Kasza hatodik, Marosi hetedik a úszás után

Kasza Róbert a hatodik, Marosi Ádám a hetedik helyen áll az úszás után szombaton a londoni olimpia öttusaversenyén.

A Vizesközpontban, ahol a játékok úszóversenyeit is rendezték, a 26 éves Kasza a negyedik futamban elsőként csapott célba a 200 méteres gyorsúszás végén. A 2:01.59 perccel a KSI idén Eb-ezüstérmes versenyzője 1344 pontot szerzett. Összesítésben 2224 ponttal megőrizte hatodik helyét.

A 2009-ben világbajnok Marosi az ötödik, azaz a legerősebb futamban állt rajthoz, s hetedikként 2:02.08 percet úszott, ami 1336 pontot ér. Ezzel 2216 ponttal a hetedik helyről várhatja a lovaglást.

A számot az egyiptomi Amro el-Geziry nyerte 1:55.70 perccel, ami olimpiai rekord öttusában.

A második tusa után a kínai Cao Csung-zsung (Cao Zhongrong) vezet 2376 ponttal a 2010-ben Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes cseh David Svoboda (2328) és az idei világbajnok orosz Alekszandr Leszun (2312) előtt. A címvédő orosz Andrej Mojszejev 2256 ponttal a negyedik.

Az öttusázók az Olimpiai Parkból átbuszoznak a Greenwich Parkba, ott kerül sor a magyar idő szerint 16:56 órától a lovaglásra, majd 19:44-től a lövészettel kombinált futásra.

Ligeti kikapott a világbajnoktól

Ligeti Dániel kikapott a nyolcaddöntőben világbajnoki címvédő riválisától, így már csak a vigaszági szereplésben bízhat a szabadfogásúak 120 kg-os kategóriájában a londoni olimpia szombati versenynapján.

A vb-ötödik, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes magyar a 120 kilósok kategóriájában került szembe a fehérorosz Alekszej Semarovval, aki 2011-ben, Isztambulban diadalmaskodott a világbajnokságon. Korábban egyszer már találkoztak, méghozzá jó két esztendeje, s akkor Semarov szoros küzdelemben győzött.

Londoni csatájukat a 23 éves, 192 centis Ligeti kezdte aktívabban négy centivel alacsonyabb, és csaknem hét évvel idősebb ellenfelével szemben, de egy bebillentésből Semarov szerzett két pontot, elvíve az első menetet.

 

A második két percben Ligeti majdnem kitolta a szőnyegről az oroszból lett fehéroroszt, ugyanakkor riválisa mögékerüléssel vezetéshez jutott. Semarov még tusveszélyes helyzetbe is hozta a magyart, aki innen kivágta magát, ám fordítani nem tudott. Kitolással egy pontot kapva szépített ugyan 2-1-re, de Semarov a második menetet is megnyerte, s továbbjutott.

Ligeti akkor folytathatja szereplését a vigaszágon, ha legyőzője bejut a döntőbe.

Kasza és Marosi hatodik vívásban

Kasza Róbert és Marosi Ádám egyformán 880 pontot szerzett vívásban szombaton a londoni olimpia öttusaversenyén, így az első szám után a hatodik helyen állnak.

A pénteken még a magyar férfi kézilabda-válogatott elődöntőjének is otthont adó Copper Boxban a 26 éves Kasza 13 összecsapás után a második helyen állt. A magyar szurkolók egy "Go Robert Kasza go" feliratú magyar zászlóval felszerelkezve buzdították a KSI idén Eb-ezüstérmes versenyzőjét, aki a verseny középső szakaszában visszaesett, de azért megőrizte helyét a jobbak között. Végül 20 győzelemmel és 15 vereséggel zárt.

A 2009-ben világbajnok Marosi gyengén kezdett, első hat asszójából ötöt elvesztett. Aztán fokozatosan belelendült a 28 éves öttusázó, s 25 találkozó után már hatodik volt, holtversenyben többek között Kaszával. Ő ugyanolyan mérleggel végzett, így csak 20 ponttal maradt 900 pont alatt.

"Versenyben vagyunk, bár páran megszöktek azzal, hogy 1000 pontot vívtak" - értékelt az MTI-nek Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. - "Marosi gyengén kezdett, de aztán talpra állt, Robi pedig egy-két tust elidegeskedett."

Az első tusa után a cseh David Svoboda vezeti 1024 ponttal a 36 fős mezőnyt, de szintén kiemelkedően vívott az idei világbajnok orosz Alekszandr Leszun (1000 p) és a kínai Cao Csung-zsung (Cao Zhongrong). A címvédő orosz Andrej Mojszejev 928 pontot gyűjtött, s ezzel ötödik.

Az öttusázók magyar idő szerint 14:20-tól az úszással folytatják szereplésüket a szintén az Olimpiai Parkban található Vizesközpontban.

A svédek szerint Nagy László megállítása volt a kézilabdás siker kulcsa

Mattias Andersson, a svéd kézilabda-válogatott kapusa szerint kulcsfontosságú volt a magyarok 27-26-os pénteki legyőzésében a londoni olimpia elődöntőjében, hogy sikerült megállítaniuk Nagy Lászlót.

"Sikerült Nagy László mozgását gátolni, hisz nem lőtt egy gólt sem" - nyilatkozott a lapoknak a veterán hálóőr a mérkőzést követően. "Esélytelenként érkeztünk az olimpiára, de most megnyílt az út előttünk az aranyérem felé."

A svéd lapok kiemelték, hogy az eredmény történelmi jelentőségű, néhány elemző csodával határos sikerről írt. A válogatott ugyanis a 2002-ben megszerzett Európa-bajnoki cím után először került aranyérem közelébe.

A kommentárok ugyanakkor elismerték, hogy hajszálon múlott a mérkőzés kimenetele, mivel a magyarok közel álltak az egyenlítéshez, de Kim Ekdahl du Rietz utolsó góljának köszönhetően a meccs a kevesebb technikai hibával játszó svédek javára dőlt el.

Bronzérmes a kajakos Douchev-Janics Natasa

A kajakos Douchev-Janics Natasa bronzérmet nyert 200 méteren szombaton a londoni olimpián.

A háromszoros olimpiai bajnok Janics - aki csütörtökön címvédőként második lett Kovács Katalinnal párosban 500 méteren - a győzelemért szállt harcba a legrövidebb távon. A rajtja - ahogy az előcsatározások során - ezúttal sem neki sikerült a legjobban, ami még nem lett volna baj, csakhogy most elmaradt a szokásos felzárkózása, nem volt esélye a legjobbak legyőzésére, s éppen csak becsúszott a harmadik helyre.

Janics a magyar londoni küldöttség 16. érmét - közte negyedik bronzát - szerezte.

A kajakos Dudás Miklós hatodik lett 200-on, Vajda 11.

Dudás Miklós a hatodik, azaz pontszerző helyen végzett a szombati nyolcas döntőben a kajak egyesek 200 méteres számában a londoni olimpián.

Az ifjúsági világbajnok, 21 éves versenyző már a pénteki előcsatározások során is rendkívül bátran lapátolt, elő- és középfutamában is harmadik lett, s többek között olyan riválisokat utasított maga mögé, mint az aktuális világbajnok lengyel Piotr Siemionowski (ő végül be sem került a fináléba) és a szám korábbi egyeduralkodója, a német Ronald Rauhe.

A Bomba Angyalföldi VSE fiatal kajakosa előzetesen a döntőbe jutást, illetve a pontszerzést célozta meg, pénteki produkciója után azonban "megjött az étvágya", s azt mondta: mindent beleadva megpróbál dobogóra kerülni.

A fináléban aztán jól rajtolt, tartotta a lépést a legjobbakkal, de a harmadik helyre nem tudott odaérni: szoros befutó után hatodik lett. A győzelmet - a hazai közönség nagy örömére - a brit Ed McKeever szerezte meg.

Az 1000 méteren címvédőként hatodikként záró kenus Vajda Attila a B döntőben szállt vízre 200-on, s ott a harmadik helyen ért célba, azaz összesítésben 11. lett.

A 29 éves, szegedi versenyző 1000 méteres menőként nehezen alkalmazkodott a sprinttávhoz, a 200 nem igazán az ő száma, nem is készült rá külön.

Dudás Miklós: "Maximálisan elégedett vagyok, hiszen 21 évesen, életem első olimpiáján pontszerző lehettem. Abszolút nem zavart az erős szembeszél. Viszonylag nagy testűnek és nehéznek számítok, és ez kedvező a nagy szélben. A rajtom is nagyon jól sikerült, és köszönet a pszichológusomnak, akivel nagyon sokat beszélgettünk erről. Itt az olimpián pedig végig jól rajtoltam. A pénteki futamban még jobban mentem, és azt reméltem titokban, hogy szerencsével még a dobogót is elérhetem. Sokat tudok fejlődni még, és hiszem, hogy a riói olimpián már az aranyéremért harcolhatok. A következő négy évemet erre teszem fel. Nagyon jó érzés volt, hogy ilyen sok magyar szurkoló látogatott ki, még a hideg is kirázott a bemutatáskor, és remélem, tudtam nekik egy kis örömet szerezni a hatodik helyemmel."

Vajda Attila: "Nagyon örülök a B-döntős harmadik helynek, hiszen nem ez a legerősebb számom, és így is sikerült több neves riválist megelőznöm. Jó volt a rajtom, jól bírtam erővel. Iszonyú jó érzés volt ennyi magyar szurkoló előtt szerepelni, köszönöm nekik, hogy bíztattak. Az összesítésbeli 11. helyem nem rossz, megérzésem szerint nem minden magyar sprinter tudta volna ezt megcsinálni."

Eredmények:
férfi K-1, 200 m, olimpiai bajnok:

   Ed McKeever (Nagy-Britannia) 36.246 mp
2. Saul Craviotto Rivero (Spanyolország) 36.540
3. Mark de Jonge (Kanada) 36.657
...6. DUDÁS MIKLÓS 36.830

férfi C-1, 200 m, olimpiai bajnok:
   Jurij Cseban (Ukrajna) 42.291 mp
2. Jevgenij Shuklin (Litvánia) 42.792
3. Ivan Stil (Oroszország) 42.853
...11. VAJDA ATTILA

Douchev-Janics éremért kajakozik, küzdőtéren a férfi öttusázók

A kajakos Douchev-Janics Natasa 200 méteren éremért - leginkább aranyért - száll vízre a londoni olimpia utolsó előtti versenynapján, melyen többek között még az öttusázó Marosi Ádámért és Kasza Róbertért, valamint a szabadfogású birkózók 120 kg-os súlycsoportjában érdekelt Ligeti Dánielért is szoríthatnak a magyar szurkolók.

A háromszoros ötkarikás bajnok Douchev-Janics esélyeshez méltóan, az olimpián most debütáló versenyszám elő- és középfutamát is megnyerve jutott döntőbe. A Démász-Szeged 30 éves kajakosa - aki csütörtökön címvédőként ezüstérmes lett Kovács Katalinnal 500 méteren párosban - 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben is győzött a 200 méteres versenyben világbajnokságon, idén júniusban pedig Európa-bajnok volt Zágrábban. Janicsnak a pénteki teljesítmények alapján elsősorban a tavalyi vb-n aranyérmes új-zélandi Lisa Carringtonra kell majd odafigyelnie.

Még egy A döntőben lesz magyar érdekeltség: a férfi kajakosok 200 méteres versenyében az ifjúsági világbajnok Dudás Miklós verekedte be magát a legjobbak közé, míg az 1000 méteren Londonban címvédőként hatodik kenus Vajda Attila a B döntőben szerepel majd a legrövidebbik távon.

Szombaton kerül sor a férfi öttusázók versenyére, a mezőny tagja Marosi Ádám és Kasza Róbert. Előbbi 2009-ben éppen Londonban szerzett világbajnoki címet, az elmúlt évben harmadikként, idén hatodikként zárt a vb-n, Kasza Róbert pedig második volt az idei Európa-bajnokságon. Mindketten a jó szereplésre esélyesek közé tartoznak, igaz, ez további 10-12 résztvevőről is elmondható.

Az eddig jól teljesítő birkózók az idén Európa-bajnoki ezüstérmes, tavaly Eb-harmadik Ligeti Dániel (120 kg) szőnyegre lépésével fejezik be szereplésüket.

A női hegyikerékpárosok versenyében Benkó Barbara, a nők 20 km-es gyaloglásában Madarász Viktória áll majd rajthoz.

A szombati műsor

augusztus 11., szombat (éremosztás 32 számban):
    -----------------------------------------------
    magyar vonatkozású program:
    ÖTTUSA (Kézilabdacsarnok, Vizesközpont, Greenwich Park) - 1
9:45 ó: férfi verseny - MAROSI ÁDÁM, KASZA RÓBERT, 9:45 ó: vívás, 14:20 ó: úszás, 16:20 ó: lovaglás, 19:45 ó: kombinált szám (futás, lövészet)

    ATLÉTIKA (The Mall, Olimpiai Stadion) - 8
10 ó: FÉRFI 50 KM-ES GYALOGLÁS
18 ó: NŐI 20 KM-ES GYALOGLÁS - MADARÁSZ VIKTÓRIA
20 ó: NŐI MAGASUGRÁS, DÖNTŐ
20:20 ó: FÉRFI GERELYHAJÍTÁS, DÖNTŐ
20:30 ó: FÉRFI 5000 M, DÖNTŐ
21 ó: NŐI 800 M, DÖNTŐ
21:25 ó: NŐI 4X400 M, DÖNTŐ
22 ó: FÉRFI 4X100 M, DÖNTŐ

    KAJAK-KENU (Eton Dorney Buckhinghamshire) - 4
10:37 ó: FÉRFI K-1 200 M, DÖNTŐ - DUDÁS MIKLÓS
10:47 ó: FÉRFI C-1 200 M, B DÖNTŐ - VAJDA ATTILA, DÖNTŐ
11:21 ó: NŐI K-1 200 M, DÖNTŐ - DOUCHEV-JANICS NATASA
11:41 ó: FÉRFI K-2 200 M, DÖNTŐ

    HEGYIKERÉKPÁR (Hadleigh Farm, Essex) - 1
13:30 ó: NŐI VERSENY - BENKÓ BARBARA

    BIRKÓZÁS (ExCeL) - 3
    férfiak, szabadfogás:
14 ó: 60 kg, 84 kg, 120 kg - LIGETI DÁNIEL, előcsatározások a döntőig
18:45 ó: 60 kg, 84 kg, 120 kg, vigaszág, bronzmérkőzések
19:46 ó: 60 KG, DÖNTŐ
20:21 ó: 84 KG, DÖNTŐ
20:56 ó: 120 KG, DÖNTŐ

    nem magyar vonatkozású program:
    GYEPLABDA (Riverbank Aréna) - 1
    férfiak:
    a 11. helyért:
9:30 ó: Dél-afrikai Köztársaság - India
    az 5. helyért:
12:30 ó: Spanyolország-Belgium
    bronzmérkőzés:
16:30 ó: Ausztrália - Nagy-Britannia
    döntő:
21 ó: Németország-Hollandia

    TEKVONDO (ExCeL) - 2
10 ó: női +67 kg, férfi +80 kg, előcsatározások a döntőig
21 ó: női +67 kg, férfi +80 kg, vigaszág, bronzmérkőzés
23:15 ó: NŐI +67 KG, DÖNTŐ
23:30 ó: FÉRFI +80 KG, DÖNTŐ

    MŰUGRÁS (Vizesközpont) - 1
11 ó: férfi toronyugrás, elődöntő
21:30 ó: FÉRFI TORONYUGRÁS, DÖNTŐ

    RÖPLABDA (Earls Court) - 1
    nők:
    bronzmérkőzés:
12:30 ó: Japán-Koreai Köztársaság
    DÖNTŐ:
19:30 ó: BRAZÍLIA-EGYESÜLT ÁLLAMOK

    VITORLÁZÁS (Weymouth and Portland, Dorset) - 1
13 ó: nők, elliott 6m, kisdöntő
14:05 ó: NŐK: ELLIOTT 6M, DÖNTŐ

    RITMIKUS GIMNASZTIKA (Wembley Aréna) - 1
14:30 ó: EGYÉNI ÖSSZETETT, DÖNTŐ

    LABDARÚGÁS (London-Wembley Stadion) - 1
16 ó: FÉRFI DÖNTŐ: BRAZÍLIA-MEXIKÓ

    KOSÁRLABDA (North Greenwich csarnok) - 1
    nők:
    bronzmérkőzés:
18 ó: Ausztrália-Oroszország
    DÖNTŐ:
22 ó: EGYESÜLT ÁLLAMOK-FRANCIAORSZÁG

    KÉZILABDA (Kosárlabdacsarnok) - 1
    nők:
    bronzmérkőzés:
18 ó: Koreai Köztársaság-Spanyolország
    DÖNTŐ:
21:30 ó: NORVÉGIA-MONTENEGRÓ

    ÖKÖLVÍVÁS (ExCeL) - 5
21:30 ó: FÉRFI 49 KG, DÖNTŐ
21:45 ó: FÉRFI 56 KG, DÖNTŐ
22:15 ó: FÉRFI 64 KG, DÖNTŐ
22:45 ó: FÉRFI 75 KG, DÖNTŐ
23:15 ó: FÉRFI 91 KG, DÖNTŐ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!