Giro d'Italia

2021.05.17. 18:15

Peter Sagan nyerte a sprintbefutót, Valter Attila továbbra is az ötödik

A Giro d'Italia kerékpáros körverseny tizedik szakaszán nem változott az összetett élcsoportja: a kolumbiai Egan Bernal megtartotta a rózsaszín trikót, Valter Attila pedig maradt az ötödik helyen.

Team Bora-Hansgrohe rider Slovakia's Peter Sagan celebrates his best sprinter's Cyclamen jersey on the podium after winning the tenth stage of the Giro d'Italia 2021 cycling race, 139 km between l'Aquila and Foligno on May 17, 2021. (Photo by Luca Bettini / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Luca Bettini

A L'Aquila és Foligno közötti 139 kilométeres, 1300 méter szintkülönbséget magában foglaló etapon egy negyedik kategóriás emelkedő várt a kerekesekre hétfőn. A terep kifejezetten alkalmas volt sprintbefutóra, így a nap négyfős szökevénycsoportját nem is engedte messzire a főmezőny, amely a BORA-hansgrohe vezetésével diktált nagy tempót és már 43 kilométerrel a befutó előtt befogta az élcsoportot. A nagy sebesség miatt több sprinter is leszakadt, és bejött a német csapat terve: a háromszoros világbajnok szlovák Sagan megelőzte a kolumbiai Fernando Gaviriát és az olasz Davide Cimolait. Ezzel átvette a sprinterek pontversenyének vezetőjét illető ciklámen trikót.

Bár a célegyenesre fordulva egy bukás miatt megszakadt a sor, mindenki a győztes Saganéval azonos időt kapott, mivel az esés az utolsó három kilométeren belül történt.

Így nem változott a sorrend az összetett élcsoportjában, továbbra is Egan Bernal áll az élen, a 27. helyen beérkező Valter Attila (Groupama-FDJ) – aki három napon át viselte a kerékpársport egyik legértékesebb mezét, a Maglia Rosát – maradt az ötödik. Dina Márton a 160. pozícióban tekert át a célvonalon, ő 116. az összetettben.

Eredmények:

10. szakasz, L'Aquila-Foligno, 139 km:

  • Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) 3:10:56 óra
  • Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE) azonos idővel
  • Davide Cimolai (olasz, Israel Start-Up Nation) a. i.
  • ...27. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.

    ...160. Dina Márton (EOLO-Kometa) 10:11 perc hátrány

    Az összetett élcsoportja:

  • Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 38:30:17 óra
  • Remco Evenepoel (belga, Deceuninck – Quick-Step) 14 mp h.
  • Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana-Premier Tech) 22 mp h.
  • ...5. Valter 44 mp h.

    ...116. Dina 1:19:10 óra h.

    Kedden az első szünnap, majd szerdán a Perugia és Montalcino közötti, murvás részeket is tartalmazó 162 kilométer vár a mezőnyre, amely 3479,9 kilométert teker, amíg jövő vasárnap célba ér Milánóban.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában