Szívszorító

2022.02.28. 11:11

A magyar hősi halott katona özvegye: a férjem a békéért halt meg

Megszólalt az ukrán–orosz háború magyar származású hősi halottjának felesége. A hadiözvegy maga jelentette be a közösségi profilján, hogy a tengerészként szolgáló Kis Sándor elesett a csatában.

Meghalt az ukrán–orosz háborúban egy magyar gyökerekkel is rendelkező kárpátaljai katona. A 29 éves Kis Sándor tengerész egy rakéta becsapódása következtében hunyt el. A Bors megtalálta a hősi halott özvegyét, Máriát, aki az elviselhetetlen fájdalma ellenére is készséggel nyilatkozott a lapnak. Mint elmondta: fontosnak tartja, hogy az egész világ megismerje Sándor történetét.

Mária tudja, férje azért áldozta életét, hogy két gyermeke békében nőhessen fel

– Az orosz megszállás alatt a Krím félszigeten tartózkodott. Esküt nem tett. Tíz éve teljesít szolgálatot az ukrán hadseregben. A terrorellenes alakulat tagja volt. Ocsakov városában tevékenykedett – mondta a Borsnak Mária. – A férjem a hivatásának tekintette a katonaságot. Az életét áldozta a hazáért.

 

– Néhány perccel a rakétatámadás előtt beszéltünk vele. Amikor a robbanás bekövetkezett, próbáltam Sándort telefonon hívni, de nem lehetett. Akkor még azt gondoltam, csak nincs térerő, neki nem eshetett semmi baja – fogalmazott az özvegy. Az asszonyt viszont nem hagyta nyugodni, hogy a hitvese egy ilyen ütközet után később sem jelentkezik nála, ezért felvette a kapcsolatot a hadsereggel.

 

– Megnézték a halottak nevét tartalmazó listát. Sándor nem szerepelt rajta. Beküldtek a sebesülteket ellátó kórházba. A sürgősségi osztályon nem kezelték a férjemet. Amikor ez kiderült, le kellett mennem a halottasházba. Tizenkét elhunyt feküdt ott, köztük nők is. Megnéztem az élettelen testeket, és felfedeztem köztük Sándorét is. Az arca alig volt felismerhető, de a mellén levő névcímke sértetlen maradt. Így oszlott el minden kétségem. Az én férjem halt meg – csuklott el a hadiözvegy hangja. Mária hisz benne, hogy Sándor áldozata nem hiábavaló.

Kis Sándor a dél-ukrajnai Ocsakov városát védte, amikor életét vesztette

– Sándor a gyermekei békéjéért áldozta életét. Hiszem, nekem már nincs más feladatom, mint az, hogy megőrizzem az emlékét, és a két kisfiunk álmát megvalósítsam. György és Vaszelij örökké emlékezni fog az édesapjára. Erről gondoskodom – ígérte meg a gyászoló feleség, aki úgy érzi, soha senkit nem lesz képes úgy szeretni, mint Sándort.

 

– Büszke vagyok a férjemre! Hiszek a gyermekeim szép jövőjében, a jobb életében, ugyanakkor mérhetetlenül fáj, hogy a fiaink apa nélkül fognak felnőni. A háború tönkretette az életünket és elvette a hitvesemet – mondta még Mária.

 

Sándor szerette hazáját, és hitt benne, hogy tengerészként szebbé teheti a világot. A fiatal katona életében nagy törést jelentett, hogy mintegy hat évvel ezelőtt az édesapja eltűnt. Még azt sem tudni pontosan, hogy Oroszországba utazott vagy csak Kijevig jutott el. Hiába keresték, semmilyen életjelet nem adott magáról, és a mai napig nem került elő.

 

– Jó testvér volt és remek apa. Csodás emlékeink maradnak róla – fogalmazott szűkszavúan Angelika, Sándor testvére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!