Mezőfalva

2014.08.20. 19:20

Új kenyér, lecsóval Mezőfalván

A környék legfinomabb lecsóját keresték kedden délután a mezőfalviak. Az idén minden csapat a hagyományos ízeket favorizálta. Belecsaptunk a lecsóba! Fesztiválhoz illő fergeteges buli kerekedett a fakanalak párbajából.

Horváth László

Augusztus 19-én 17 órától indultak a programok a Piac tér előtti kápolnánál. Az ünnepi mozzanatokban elsőként Márok Csaba polgármester méltatta az államalapítás jelentőségét, majd Kristofory Valter plébános szentelte meg az új kenyeret. A kenyérszegés után a Piac tér mögötti parkban folytatódott a rendezvény: lecsófőző verseny, zumba-parti, néptánc, mulatós zene Jolly és Suzyval, tűzijáték és éjfélig tartó utcabál szolgálta a helyiek szórakoztatását.

Munkában a zsűri Tóth Viktor körzeti megbízott (j), Kristofory Valter atya és Sóki László képviselő értékeli a beküldött alkotásokat (Fotók: Horváth László )

Ki lesz a lecsófőzés 2014-es helyi királya – Erre keresték a választ a mezőfalviak az államalapítás évfordulójára meghirdetett eseményen. Az idei bográcsozás több szempontból is különlegesre sikerült. Rekord számú nevezéssel 11 csapat terelgette a lángokat a kondérok alatt. Voltak akik spontán erre az alkalomra összeállt társaságként küzdöttek a jó helyezésért, és voltak, akik régi ismerősként civilszervezetek, vagy pártok tagjaiként vették fel a harcot a legjobb lecsó díjáért.

A nagyszámú nevezésnek és a hasonló elképzeléseknek köszönhetően – gasztronómiailag a hagyományos stílusra esküdött minden induló – érdekes versenynek nézhettünk elébe. Próbáltuk ellesni a titkot, került-e bele valami különleges hús, – nyúl, vaddisznó, vagy netán a parkban összefogott csigák – de nem jártunk sikerrel. A próbaízlelgetésünk során az összetevők klasszikus elemeit fedezhettük csak fel, bár azért egy-két csapat a hazulról hozott házikolbásszal és szalonnával jó eséllyel próbálta befolyásolni a zsűri ízlelőbimbóit. A legtöbb helyen gázrózsa égett a bográcsok alatt, de találtunk fával alágyújtott, üstben készülő alkotást is.

A jó lecsóhoz nem árt összefogni – Szabóné Lőrinz Ibolya Nagyvenyim és Márok Csaba Mezőfalva polgármestere Fekete Istvánnal a bográcsnál

Az V. Mezőfalvi Lecsófesztivál képzeletbeli ÖKO díját az önkormányzat csapata érdemli, mivel ők a lemetszett, lakosságtól begyűjtött fanyesedék kötegeivel táplálták a tüzet. Az elkészült remekművek sorrendjét háromtagú zsűri bírálta tálalás és ízhatás szerint, ahol harmadik helyezettként a Kovács Pál vezette baráti kör, másodikként az Öregek Napközi Otthona, első helyezettként pedig a Szülői Munkaközösség csapata vehetett át jutalmat. Az ízletes vacsoraélményt hangulatos programokkal lehet fokozni, melyből ezúttal sem volt hiány.

Márok Csaba megszegi a Kristofory Valter megáldotta kenyeret

Szerecz Róbert a helyi Fitt klub tagjaiból felállított zumba-partival szórakoztatott a színpadon, majd a mezőfalvi néptáncosok most is sikeres előadását láthattuk, akik még a nézőket is bevonták egy közös táncba.

Az est hátralévő részében – megszakítva a tíz órakor kezdődő tűzijátékkal – utcabálon bulizhattak a mezőfalviak, Dj. Dodó közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!