Lóerő

2011.10.06. 11:19

Alkoholzár beszerelésére közelezik az ittas vezetésen kapott autósokat

Az ittas vezetésen kapott holland autósokat alkoholzár beszerelésére kötelezik: az alkoholmérőt az indításgátlóval kapcsolják össze, hogy az engedélyezett alkoholszint felett ne engedje forgalomba autójával a sofőrt.

MTI

A büntetési határ az engedélyezett deciliterenkénti 0,2 milligrammos (0,2 ezrelékes) véralkoholszint több mint hatszorosa, 1,3 mg/dl lesz. Akit ennél nagyobb véralkoholszinttel csípnek el a holland rendőrök, azt kötelezik a szerkezet beszerelésére.

A holland közlekedési minisztérium bejelentése szerint az új szabályozás már idén december elsejétől érvénybe lép, hogy a karácsonyi és újévi ünnepek környékén már alkalmazható legyen.

Az alkoholzár egyik eleme a szonda, ebbe kell belefújnia indulás előtt a vezetőnek. Ha a kilélegzett levegőben mért véralkoholszint meghaladja az engedélyezett határértéket, akkor az autó motorja nem indul el.

A szerkezetnek legalább két évig kell az autóban maradnia, ezt az időtartamot akár további hat évvel is meghosszabbíthatják, ha a sofőr továbbra is az "iszik és vezet" elvet követi. Visszaesőknél a jogosítványt is elvehetik, amelyet legkorábban öt év elteltével kaphat vissza az autós.

Hollandiában évente körülbelül kétszázan halnak meg ittas vezetéssel összefüggő ok miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!