Lóerő

2013.08.16. 06:17

Csökkenti a sérülést

Hazánkban még nem kötelező kerékpározás közben fejvédő sisakot használni. Ugyanakkor a tudatosan közlekedő bringások körében egyre többen veszik fel a fejvédőt, erre hívja fel a figyelmet a baleset-megelőzési szolgálat.

Agárdy Csaba

A kerékpározás reneszánszát éli, melyet mi sem jelez jobban, minthogy a közelmúltban megjelent adatok alapján az elmúlt 15 évben közel tizenötszörösére nőtt a kerékpárral közlekedők száma. A kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb szereplői közé tartoznak. Ők azok, akiknek közúti baleset esetén a testüket a ruhán, s esetleg a fejvédő sisakon kívül semmi nem védi, így esetükben nem is a személyi sérülés bekövetkezte, hanem annak súlyossága a kérdés.

A kerékpáros fejvédő arra hivatott, hogy balesetnél csökkentse a sérülések fokát.

Baleseti statisztikák igazolják a kerékpáros fejvédő hasznát

 

A korábbi KRESZ módosítások során a fejvédők használatának kötelezővé tétele többször is felmerült. A fejvédő használata kerékpározás közben mindenképpen ajánlott, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A sisak védi viselője fejét, elnyeli a balesetkor, illetve ütközéskor keletkező energia jelentős részét. A balesetek elemzésekor szerzett tapasztalatok mutatják, a kerékpáros tragédiák többsége azért következik be, mert a kerékpáros feje nagy erővel ütközik a szélvédőnek, vagy motorháztetőnek, illetve a földnek. Ez esetben a fejvédő hatásos védelmet nyújthat.

A holland SWOV kutatóintézet 2010 áprilisában közzétett kutatási eredménye szerint a közúti baleset esetén a fej- és agysérülések kockázata 45 százalékkal csökken, ha a kerékpáros sisakot használ. Fontos, hogy a fejvédő jó állapotú, megfelelően rögzített legyen, enélkül a védelmet nem tudja ellátni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!