Kultúra

2011.09.20. 07:05

Tanár úr kérem - Együgyű lexikon

Karinthy Frigyesnek talán a legismertebb könyve a Tanár úr kérem, amely a Kossuth Kiadó huszonkét részes sorozatának harmadi kötete. Olvasóink a sorozat díszkötéses darabjaihoz kéthetente szerdánként, kedvezményesen juthatnak hozzá lapunk ügyfélszolgálati irodáiban.

Osváth Sarolta

 A teljes sorozat megrendelhető terjesztési irodáink valamennyi elérhetőségén, weboldalainkon, a lapból kivágott megrendelőszelvényen és kézbesítőinknél. A megrendelők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. A Tanár úr kérem minden családi könyvtárba alapdarabként kerülhet be, nemcsak azért, mert Karinthy korai írói korszakának egyik legjelentősebb műve, hanem azért is, mert 1916-os megjelenése óta töretlenül népszerű a fiatal nemzedékek és az idősebb korosztályok körében. A sziporkázó humorral megírt, az irónia és a szatíra legnemesebb eszközeit felhasználó karcolatok az író gyerek- és ifjúkorába repítenek vissza, de úgy, hogy minden olvasó - az egykori jó vagy rossz tanuló, a hazudós gyerek, a bukott diák, vagy a stréber - magára ismerhet. Benne vannak a rémisztő álmok, a boldog álmodozások, a nebulók hihetetlen leleménye (Megmagyarázom a bizonyítványom), a fékeveszett diákhumor (Röhög az osztály), a kamaszkor lelkes, gyermekes álmai (Lógok a szeren), a lányok a kamaszfiúk szemén át (A lányok) és a csodákat ígérő tudomány (Kísérletezem). Mindezt igazi Karinthy- stílusban, novellaszerű humoreszkek sorozatában, egy-egy szóval, mondattal életre keltve a jellegzetes figurákat.

A kötet másik része az Együgyű lexikon, szintén egyike a klasszikus Karinthy-műveknek: a rendkívül szellemes, bölcs és sajátos meghatározások, amelyek az író meghökkentően mély humorát is megcsillogtatják. A közmondások közül egy: A türelem rózsát terem. Egyebet nem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!