Kultúra

2014.04.25. 18:00

Negyven éve ropják a táncot

Adony - Negyven éves jubileumukra négy napig tartó rendezvénysorozattal állnak a publikum elé az adonyi táncosok.

Horváth László

A hagyományőrző együtteseknél természetes, hogy több generáció ropja egyszerre az ősöktől ellesett táncokat. Nagyszüleik, dédszüleik lassan feledésbe merülő lépéseit igyekeznek átmenteni az utókornak. Így van ez az adonyiaknál is, akik 40 évvel ezelőtt az adonyi Művelődési Ház és a Dunaszöv ÁFÉSZ támogatásával, Szederényi László akkori művelődésiház-igazgató indíttatására és Wünsch László koreográfiáinak köszönhetően kezdhették el művészeti tevékenységüket. Ma is nagy szorgalommal gyakorolják az elődöktől tanultakat. A 27 évig egy csapatként létező együttes mára két stílusra, és több oldalágra tagozódott, melyben egyaránt fontos szerepet foglal el a régi együttesből megmaradt csoport hagyományőrző sváb jellege, és az új formációk magyaros stílusa.

Gévai Ágnes Eisenberg János alapító taggal táncol. Wenczl József a pilisvörösváriak művészeti vezetője tanítja a német hagyományokat. Fotó: Horváth László

Jelenleg öt csoport alkotja az Adony Táncegyüttest, amelyben a németeseket 2012 óta Wenczl József vezényli. A hozzájuk tartozó utánpótlás, a Kinder Rosmarin szakmai munkáját Simon István vezeti. A magyaros vonalat a felnőttek részéről a Salina tánccsoport képviseli, kiegészülve a Pendelyesekkel és az Aprókkal. A közel nyolcvan táncost számláló együttes négynapos rendezvénnyel ünnepli alapításának negyvenedik évfordulóját. Május 1-jén csütörtökön 17 órától kiállítás nyílik a Művelődési Ház Lívia termében az együttes történelméből. Május 2-án pénteken 16 órától az „öreg" táncosok találkozójának szintén a Művelődési Ház ad otthont, amelyre sok szeretettel várnak minden volt tagot és ismerőst. Május 3-án, szombaton 15 órai kezdettel a Kastély Park udvarán az összes csoport részvételével nagyszabású gálaműsorral adnak ízelítőt az elmúlt negyven év hagyományőrző táncaiból, hogy a nap befejezéseként bállal ünnepeljék a 40 évet. A rendezvénysorozat vasárnap délután két órától a szintén évfordulós Kinder Rosmarin tart bemutatót vendégeikkel, a mezőfalvi iskola gyermektáncosaival és a zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport és Ifjúsági Kulturális Egyesülettel.

A pénteki öregek próbáján Eisemberg János alapítótag elmondta: nagy szeretettel és igyekezettel készül minden csoport a negyvenéves évfordulóra. Izgalommal várják rég nem látott ismerőseiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!