Kultúra

2010.02.25. 03:29

Különös kegyetlenség

Dunaújváros - Vajon szabad-e nevetni szegény kisgyermekek kínlódásának és különféle kegyetlen módokon való halálának bemutatásán: a Bartók közönsége érezhetően ezen őrlődött...

Boda András

Ily módon egy rémvarieté során is bátran betegre nevethetjük magunkat olyasfajta szörnyűségeken, amiknek a tizedénél biztos kézzel kapcsoljuk el a híradót (ami engem illet, a filmek jó részét is), lapozzuk odébb a színes újságot, halkítjuk le a mónikákat.

Az Örkény Színház Jógyerekek képeskönyve című zenés előadása brutálisan jó produkció. De nem elsősorban azért jó, mert brutális. Sokkal inkább azért, mert tátott szájjal nézhető, két pofára zabálható, minden ízében szórakoztató, látványos, értékes, pompás színház, ahol a másfél óra így megy el: huss - nem véletlen egybeesés, hogy lényegében mindent megnyert, amit színházi előadás itthon besöpörhet. A legjobb portéka, ami a műfajban ma Magyarországon beszerezhető - nálunk, a Bartókban két estén át volt látható: méretes, rangot jelentő fegyvertény a dunaújvárosi intézményt illetően is, tetszik vagy sem, punk- és faktum.

Úgy hallom időnként, divat lett Parti Nagy Lajost leszólni - olcsónak, kis formátumúnak, nyelvi gegek közt elveszőnek besorolni: én azért változatlanul, azaz vasárnap óta fokozottan azt gondolom, PNL prózában, versben, dalszövegben, átírásban egyaránt - ragyogóan szellemes. Itt is az volt

Zseniális színészek alkotnak érezhetően jelentős társulatot a Jógyerekek...-ben: Ascher Tamás mesteri, könnyű kezes rendezésének köszönhetően oly frissességgel, természetességgel, olyan ötletparádét durrogtatva el, mintha csak egy középiskolai előadást játszanának. Félelmetes, lenyűgöző remeklés Gállfi László őrült orvosa (ő a show játékmestere is); zseniális Széles László (Anyusunk) és Csuja Imre (Apusunk) kettőse; s a tragikus sorsú gyerekeket játszók - Pogány Judit, Debreczeny Csaba, Für Anikó, Polgár Csaba, Hámori Gabriella, Kerekes Éva, Takács Nóra Diána. Fantasztikusak a dalok, s az élőben kísérő, Darvas Ferenc vezette zenekar is.

Színház - Örkény a neved.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!