Perkáta

2019.09.12. 16:30

Kiállítás Falvédőkből

Falvédők, hímzett asztali, és hokedli terítők, stelázsi díszítő is látható a megnyílt tárlaton. Hét alkotó munkáiból rendezték be a kiállítást.

Horváth Dóra

„Bármerre visz sorsom útja, Haza vágyom csendes kisfalumba.” áll az egyik falvédőn azok közül, melyeket bemutatnak Perkátán, a Győry-kastély kiállítótermében. A falvédőkön kívül szépen hímzett asztali, és hokedli terítőket, stelázsi díszítőt is megcsodálhatunk a 2019. szeptember 7-én megnyílt tárlaton, melynek főszervezője a Perkátai ÁMK József Attila Nagyközségi Könyvtára volt, a Nagyközségi Nyugdíjas Klubbal összefogva. A Búcsú-napok keretei között tartott ünnepség során Lászlóné Szabó Edit, a József Attila Nagyközségi könyvtár vezetője mutatta be a tárlatot az érdeklődők számára. Beszédében megköszönte az alkotóknak és a segítőknek a kiállítási anyag összegyűjtését és berendezését, illetve elmondta, hogy a legkorábban készített falvédő az 1950-es évek végéről származik, Gelencsér Irén hagyatékából, Orbán Erzsébet gondozásában, míg a legújabb hímzés pedig 2016-17-ben készült a dunaújvárosi Mráz-Szombat Ildikó kezében.

- A hímzett falvédők egyszerűségükben szépek, és beszédesek. A legváltozatosabb képi és szöveges megfogalmazásokban hirdetnek intelmeket – mondta az összegyűlteknek a könyvtárvezető. – Érzelmekről, szerelemről, honvágyról árulkodtak, általános igazságokat közvetítenek, mindennapi jó tanácsokat osztogatnak, de történelmi eseményekre is emlékeztetnek.

A tárlatot hét ember munkáiból állították össze: Gelencsér Irén, Koncz Ferencné, Kovács Sándorné, Mráz-Szombat Ildikó, Pavlicsek Györgyné, Pavlicsek Józsefné és Szabó Ferencné alkotásait tekinthetik meg a látogatók a teremben. A Falvédő kiállítás 2019. október 7-ig látogatóható a Győry-kastély nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában