Kultúra

2015.10.25. 17:38

Húsz év után új néven folytatják a hölgyek

Nagyvenyim - Ünnepi koncert és torta az évfordulón. 2015-től Fontana néven folytaják. Az 1995-ben Nagyvenyimi Vegyeskarként alakult társaság hosszú utat tett meg.

Horváth László

A venyimiek mára a kistérség egyik széphangú kórusává érett. Vezetőváltások és két évtizedes munkásság eredményeként számos elismerést tudhat maga mögött az együttes. Az évfordulónak nem csak az elmúlt évek történései adtak jelentőséget. A jövőben Fontana Női Kar néven folytatják szereplésüket.

Kiss Árpád Bálint, a Mezőföld Zeneiskola igazgatójának ötletére alakult a tizenhárom tagú nagyvenyimi énekkar. Amatőr művészeti tevékenységét Újházi Krisztina vezetésével indította. Teljesen az alapoktól kezdett munka során először csak maguk és szűkebb környezetük örömére énekeltek. Lelkesedéssel, tanulással fejlődő bemutatkozásaik később a kistérség egyik sajátos hangzásvilággal rendelkező kórusává tette a nagyvenyimiek dalos csapatát. A teljesség igénye nélkül: Mezőfalván, Mezőszilason, a dunaújvárosi pedagógus koncerten és szintén a városban, az MMK által rendszeresen szervezett Komatál rendezvényein szerepeltek. Adonyban, Pakson és a testvértelepülésben, Altomünsterben is szép sikerrel közvetítették a magyar kórusok sok évtizedes hagyományait. 2005-ben a Kistérségi Kórusgála keretében rendezett minősítő hangversenyen aranyminősítést szereztek.

A 20. évfordulóját ünneplő Nagyvenyimi Női Kart Péter Kata vezényelte
Fotó: Horváth László

Az eredmények nem jöhettek volna létre azon kitűnő szakemberek munkája nélkül, akik a két évtized alatt megfordultak a kórus karnagyi dobogóján. Kurucz Gergely, Lak Gyöngyi, Palánkai Mirtill, Mészáros Melinda, Nyulasiné Lakos Angéla, Jankovicsné Ádám Judit mind azon dolgoztak, hogy minél csillogóbb legyen a helyi énekkar neve. Jelenleg Péter Kata tartja kézben a karmesteri pálcát.

A jubileum alkalmával az adonyi Gyöngyvirág Női Karral, a Csákvári Összhang Kamarakórussal és a Mezőfalvi Női Karral adtak ünnepi koncertet, ahol a visszaemlékezések mellett újdonságként Fontana Női Karra változtatták az együttes nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!