Kultúra

2016.11.29. 18:44

Ami a legfontosabb a nyelvtanfolyam kiválasztásakor (x)

A nyelvtanfolyam kiválasztásakor több mindenre is oda kell figyelni, cikkünkben ezeket sorakoztatjuk most fel, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy ki milyen nyelviskolába jelentkezik.

PLT-hirdetés

Lássuk, hogy mikre kell figyelni, hogy mi alapján válasszunk, hogy milyen nyelviskolák léteznek és hogy melyik mikor lehet a legjobb. A nyelvtanfolyam körüljárásában az Euroexam volt a segítségünkre.

Nyelvtanfolyam korosztály szerint

Elsőként fontos azt szemügyre venni, hogy a nyelvtanfolyam milyen korosztályt szólít meg. Nem ugyanazt adja ugyanis egy piciknek szóló és egy általános iskolásoknak szóló, egy középiskolásokat és/vagy egyetemistákat megcélzó tanfolyam, és természetesen óriási különbség van a felnőtteknek szóló nyelvtanfolyamok között is – nem mindegy tehát az sem, hogy mi milyen korban vagyunk, de az sem, hogy miért szeretnénk nyelvet tanulni.

Általában a kicsiket azért íratják be a szülők, hogy hozzászokjon az idegen nyelvhez, illetve azért, mert kicsi korban sokkal fogékonyabbak az ilyen tanulásokra a gyermekek, és még ha nem is tanulja meg a nyelvet, később, sokkal könnyebben fogja elsajátítani azt, mert vissza tudja majd hozni a tudást.

A kicsiknél tehát fontos a nyelvtanuláskor, hogy megszeressék a nyelvet, így később sem lesz gond. A nagyobbaknál, főleg a középiskolás, egyetemi korosztálynál érzékelhető, hogy a nyelvtudást igazoló dokumentumra mennek, hiszen csak úgy szerezhetik meg a végzettséghez szükséges papírokat, de nyilván nekik már a lehetséges külföldi munkák, kirándulások is benne vannak az akaratban.

A felnőtt nyelvtanfolyam általában vagy azért van, mert külföldre költöznének, vagy azért, mert mondjuk a környezetnyelvet nem beszélik, ezért lényeges, hogy ezek inkább a beszédre és a megértésre fektessék a hangsúlyt.

Nyelvtanfolyam nyelvvizsga szerint

A nyelvtanfolyam kiválasztásában sokszor az is közrejátszik, hogy milyen nyelvvizsgára készülünk – nyilván ez főleg akkor számít, amikor nyelvvizsga miatt kezdünk el tanulni egy nyelvet. Az is megesik sokszor, hogy már évek óta tanulunk egy nyelvet, és amikor úgy érezzük, hogy már készen állunk egy nyelvvizsgára, akkor keresünk egyet, és arra kezdünk készülni. Ilyen esetekben néha szükséges nyelviskolát is váltani, hiszen érdemes határozottan és célzottan egy adott nyelvvizsgára készülni – így lehetünk szinte biztosak a sikereben.

Azért kell külön figyelembe venni a nyelvvizsga típusokat, mert nem mindenhol ugyanazt kérik a vizsgán. Több nyelvvizsga például nem kér nyelvtant, csak nyelvhasználatot ellenőriz, ami persze nem azt jelenti, hogy nem kell tudnunk a nyelvtant, csupán azt, hogy elég a helyes használattal foglalkoznunk, nem kell feladatokat megoldanunk majd, ám ha a nyelvvizsga típusában éppen szerepel a nyelvtan is, akkor arra is külön rá kell feküdni.

Nyelvvizsga típus alapján érdemes a beszéd részre is készülni, mindegyikből típusfeladatokat megoldani stb. A típusfeladatok, az időkorlátok és az elvárások miatt nagyon fontos, hogy milyen nyelviskolába járunk.

Nyelvtanfolyam gyorsaság alapján

A nyelvtanfolyam kiválasztásakor arra is ügyelni kel, hogy mennyi idő alatt szeretnénk célt elérni – és persze itt az is újra felmerül, hogy mi a célunk a nyelvtanulással: pusztán a nyelv elsajátítása, vagy annak a bizonyítása is esedékes.

Itt a gyorstalpaló nyelvtanfolyamokat vagy az intenzív nyelvtanfolyamokat emelném ki, amelyek gyorsan, nagy erőbefektetéssel próbálnak segítséget nyújtani – egyébként ezek a leghasznosabbak –, de természetesen itt vannak a hagyományos nyelvtanfolyamok, vagy az internetes kurzusok is.

Nem mindegy, hogy milyen nyelvtanfolyam mellett döntünk, de azt sosem szabad elfelejteni, hogy ne csak a papírért tanuljunk, hanem a tudás megszerzéséért, a nyelvtudást igazoló dokumentum legyen csak egy másodlagos dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!