Kultúra

2016.07.27. 16:35

Hihetetlen térbeli alkotások - Nem csupán számítógépen lehet tökéletes, 3D-s formákat létrehozni, hanem grafittal is

Dunaújváros - Ördöngősségnek tűnik azoknak, akik úgy gondolják, hogy nem tudnak rajzolni. Pedig alapvetően mindenki tud, mindenkinek megy.

Tőke Katalin

Mert mi is a rajzolás? Hogyan tanulja meg például a kisgyermek? Hát másolással! A rajzolásról szerintem mindenkinek az a képzete, hogy saját kútfőből dolgoznak azok akik képesek rá. Persze van ilyen is, amikor a fantáziánk után mozog a kezünk és húzzuk a vonalakat. Én úgy gondolom ez a nehezebb. Ha valami, ami előttünk van és azt akarjuk lerajzolni, sokkal könnyebb. Persze nem egy emberi arcra gondolok itt, hiszen azért azt nem könnyű úgymond elkapni.

Kezdetnek kis tárgyakat érdemes papírra átvinni grafit ceruzával. Higgyék el nem nehéz! Egy dobókocka vagy egy kicsi ceruza, ami az asztalon hever. Úgy ahogy van. A 3D hatást az árnyékolás felvitelével érjük el. Az adja meg azt az érzést, hogy térben van a síkra rajzolt alkotás. A képeinken is ez látszik jól. Igaz egyiken másikon még egy trükk azért van, amit ollóval, kivágással és hajtással érnek el. De ezek már a legbonyolultabbak közé tartozó rajzok.

Emlékszem egyik iskolámban a rajzot tanító úriember házi feladatnak a következőt kérte tőlünk: rajzoljanak le egy A/4-es papírra egy A/4-es papírt. Hát... szó szerint bolondságnak gondoltuk a feladatot. Na ezt akkor hogyan is? Pedig egyszerű! Egy A/4-es papírt négyrét hajtva magunk elé teszünk, és így simán ráfér a rajz a másik A/4-es lapra. Térbeli hatást az árnyékolással kapunk, és így már mégis van a 3D hatás. Kicsit bonyolultabb, ha a papírt összegyűrt állapotában próbáljuk lerajzolni.

Aztán már felnőtt fejjel kisfiamnak mutattam meg tréfásan, hogy hogyan lehet ceruzát rajzolni ceruzával. Az egyik képen ez látszik is. Azért hogy érdekesebb legyen papíron átszúrtam a kicsi cerkát. Persze sikere lett!

Én úgy gondolom, rajzolni mindenki tud! Fejleszthető, miután készség tulajdonság. A lényege: gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!