Kultúra

2015.04.28. 17:29

Czutor Zoltán és Szekeres András közös lemezbemutatója a KMI-ben

Dunaújváros - Czutor Zoltán és Szekeres András közös, akusztikus lemezbemutatójával folytatódott a Kortárs Művészeti Intézetben pénteken a Szüret 2.0 nevet kapott összművészeti rendezvénysorozat Dunaújvárosban, Farkas Bogi szervezésében.

Balla Tibor

Nehéz lenne kideríteni, hogy Czutor Zoltán, a Belmondo és a Nyers egykori frontemberének nevére gyűlt össze annyi zenére áhítozó fiatal és ősz hajú fiatal, vagy a hazai pálya előnyeit élvező Szekeres András egykori gimis osztálytársai gyűltek találkozóra, netán a Junkies, vagy a Stereomilk rajongótábora töltötte be az Uitz termet, de tény, számottevő érdeklődés mellett zajlott az esemény.

Szekeres András egy szál gitárral is átütő erejű tudott lenni a hazai pályán. Fotó: Ady Géza

A közös fellépés apropóját az adta, hogy mindketten egy-egy szólólemezzel álltak elő nemrégiben, méghozzá több évtizedes markáns jelenlétük ellenére - melyet a rockzene élvonalában töltöttek el - mindkettőjük először szánta rá magát, hogy önálló albummal jelentkezzenek. Szekeres András első szólólemeze Holnapután címmel jelent meg nemrégiben, mellyel mintegy 40. születésnapján lepte meg magát és rajongóit. A Nyers és a Belmondo frontembere, az Artisjus-díjas szövegíró, dalszerző a nevét viselő, Czutor című albumot januárban dobta piacra melyen a szokásosnál is személyesebb hangvételű dalok, afféle zenés blogbejegyzések hallhatók.

Minekutána a dalok akusztikus gitárra és gépdob alapra épülnek, vendégeket is hozott magával, az esten szinte mindvégig közreműködött Kovács Adrián érzékeny, finom, simuló zongorajátékával, a beatboxer Nyikonyuk „Shackle" Máté pedig a ritmusalapokat hozta a dobgép helyett.

A két szólista úgy döntött, hogy felváltva négy-négy számot adnak elő, egyrészt a friss, ropogós zenei anyagukból, másrészt betekintést engedve kedvenceikbe, melyek között bizony jelentős átfedés fedezhető fel. Nyilvánvalóan a Czutor műsorba belekerült néhány, a Nyerstől jól ismert darab, és Szekeres is kicsit belemélyedt a múltba, de az előbbi repertoárjából nem maradtak ki az új lemez fajsúlyosabb darabjai sem, mint az Édes hazám, Vagy a Könnyűnek találtatott, de Szekeres válogatása is kellőképpen széles spektrumot ölelt át az Úgyis az Isten tudja jobban-tól, a lányának írt darabon át a Legyél nekem szép-ig. Apropó! András meglepetésvendéggel is szolgált, pár szerzemény erejéig beszállt hegedűjével Ujházy Krisztina is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!