Kultúra

2015.02.27. 19:05

Titkok és rejtélyek a polgári védelem letűnt évtizedeiből – óvóhelymustra

Dunaújváros – Egy rendhagyó, ám minden ízében izgalmas kiállítás nyílt péntek este az Intercisa Múzeumban. A polgári védelem alapjai.

Szabó Szabolcs

– Tizennyolc éve vagyok múzeumigazgató, de nyugdíjba helyezett légoltalmi sziréna hangjára még nem nyitottam kiállítást – jegyezte meg köszöntőjében Farkas Lajos, a házigazda Intercisa Múzeum vezetője, aki elárulta, valóban egy rendhagyó kiállítást szemlézhetnek a következő hetekben az érdeklődők, hiszen a légoltalom és a polgári védelem háború utáni évtizedeit bemutató kiállítás ritkán szerepel a múzeumok műsorán.

Fél évszázada még nem lehetett volna nyilvános egy ilyen bemutató. Pénteken Nagy Lajos tű. alezredes, Magosi Lajos tű. ezredes, Farkas Lajos múzeumigazgató és Orosz Csaba tű. alezredes tartott rendhagyó tárlatvezetést a múzeumban. Fotó: Ady Géza

Orosz Csaba tűzoltó alezredes, a Légoltalom és polgári védelem az ›50-es és ›60-as években címmel jelentkező kiállítás szervezője a pénteki megnyitón elmondta, a tárlat célja, hogy emlékeztessen a hazai polgári védelem immáron nyolcvan esztendőt számláló történetére, másrészt bemutassa az egykor használt eszközöket és több évtizeden át titokként kezelt védelmi terveket is.

A hazai polgári védelem történetét felidézve Orosz Csaba elmondta, Magyarországon, a vezető európai államokhoz viszonyítva néhány évvel később történt meg a légoltalmi szervezetek kereteinek kialakítása. Ennek alapján jött létre a hatósági légoltalom megvalósítását előíró, a légvédelemről szóló 1935. évi XII. törvény és az ennek végrehajtására kiadott 15/1936. sz. honvédelmi miniszteri rendelet a „Légoltalmi Utasítás". A törvény előírta, hogy minden 14 és 60 év közötti magyar állampolgár, nemre való tekintet nélkül, légoltalmi kötelezettség alá esik. A honvédelmi miniszter jogköre lett a városok, községek, legfontosabb üzemek, ipartelepek veszélyeztetettségének megállapítása és besorolása.

A második világháború után, a hidegháború adott bőven munkát a légoltami szakembereknek. Mint Farkas Lajos felidézte, csak a Dunai Vasmű alatt 1200 férőhelyes óvóhelyet-pincerendszert építettek, a kubai rakétaválság idején tervben volt, hogy a pártvezetés, így Kádár is majd Dunaújváros alatt talál majd menedéket. Ilyen és ehhez hasonló rejtélyek sorát mutatja be hangulatos retro érzéssel a jól szerkesztett kiállítás, amely egy hónapon át várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!