Kultúra

2014.11.16. 17:38

Felolvasószínpadra Magyar! Dunaújváros is csatlakozott a nemzetközi Okuláré projekthez

Dunaújváros – Immár második alkalommal gyűltek össze az elmúlt héten a DRK Mezőföld Gimnázium pedagógusai szervezésében őszi felolvasószínházi estre az önkéntesek és érdeklődők, ezúttal a Munkásművelődési Központ kávézójában az Amargant Színházi Műhely „Okuláré” projektjéhez csatlakozva.

Balla Tibor

Az ezév őszén, havonta egy alkalommal megrendezendő felolvasószínházi estek célja a közösségi színházélmény megteremtésén túl egyfajta reflektálás a kor aktuális problémáira. Az Amargant Színházi Műhely égisze alatt nemzetközi szinten is ismétlődő „Okuláré Projekt avagy Színpadra Magyar!" elnevezésű programsorozat 2014 tavaszán indult független színházi műhelyek, amatőr és hivatásos színjátszó társulatok, illetve civil közösségek összefogásának köszönhetően. A dráma-felolvasóest sorozatban havonta három, legfeljebb 15 perces egyfelvonásos darabot adtak elő, melyeket kortárs drámaszerzők írtak egy-egy aktuális téma kapcsán. Az előadásokat spontán kerekasztal beszélgetés követte, majd a nézők szavaztak az írásokról, a legtöbb szavazatot begyűjtő író a következő hónapra is meghívást kapott. A projektet országhatáron innen és túl azonos időpontban bonyolították le, a résztvevők internetes körkapcsolással számoltak be tapasztalataikról. 2014 tavaszán a következő városok vettek legalább egyszer részt a programban: Budapest, Calgary (Kanada), Celldömölk, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Isaszeg, Karlsruhe (Németország), Győr, Hódmezővásárhely, Mezőkövesd, Miskolc, Paks, Sárospatak, Sopron, Szeged.

Azt est résztvevői (balról jobbra):Várnai Eszter, Gál Zita,, Illés Nóra, Balla Zsuzsanna, Varga Máté, Pozsonyi Ferenc,, Gerendai Dalma, Szmodics László. Fotó: Ónodi Zoltán

Az Okuláré projekt alapelve ősztől nem változott. A dunaújvárosi csapat áttette székhelyét a Munkásművelődési Központ kávézójába, ahol novemberben a „Szerelemtelen" hívószó adta a témát az új színdaraboknak. A rendkívül alkalmi társulat (Várnai Eszter, Gál Zita,, Illés Nóra, Balla Zsuzsanna, Varga Máté, Pozsonyi Ferenc,, Gerendai Dalma, Szmodics László), akiknek még összepróbálni sem volt módjuk a nyilvános megnyilatkoztatás előtt, Lőrincz Zsuzsa (CEU forgatókönyvíró, színész) Csokoládé, Formanek Csaba (rendező, színész, író - Radikális Szabadidő Színház) Lala és Lili, valamint Korcsmáros András (író, rendező - POSZT Vilmos-díj) Robi és Juli című darabját olvasta fel rendkívül plasztikusan és élvezetesen.

A felovasóestet (melyből kiemelkedett humoros könnyedségével a Balla Zsuzsanna - Varga Máté kettőse) a hagyományokhoz híven beszélgetés követte, melyen a hallgatók és résztvevők megvitatták az írások üzenetét. Míg a Csokoládé egy idősotthon lakóinak találkozása egy ifjú, szeretetéhes lánykával, addig a Lili és Lala két tinédzsernek a digitális alternatív világba költöztetett szerelmét(?), elidegenedését(?) dolgozza fel, a Robi és Juli pedig egy színházi próba ürügyén nyúl a szeretetkövetelő magány agressziójának témaköréhez. Ugyancsak a hagyomány része, hogy az est végén a jelenlévők szavaznak a darabokról. A dunaújvárosiaknál a legmagasabb szavazatszámot a Lili és Lala kapta. Ugyanezt gondolták Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Debrecenben, Mezőkövesden, Budapesten, Osloban, Székesfehérvárott, Brünnben és Győrben is. Ezzel Formanek Csaba nyert ésjutott tovább, így december 8-án külföldi írókkal együtt értekezhetek az egyén és a tömeg viszonyáról.

A példaértékű kezdeményezés kinőheti mostani helyét is, hisz profik és amatőrök, színházak és középiskolák egyaránt csatlakozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!