Kultúra

2013.12.16. 13:05

Slágerlista a Deltától

Amikor Gyuri a húrok közé csap, Laca kiengedi a hangját, Gyika meg őrült erővel üti a bőröket, hogy az Eric Burdon klasszikus, a Tobacco Road felbömböljön a hangfalakból, szinte azonnal a táncparkettre perdülnek páran.

Balla Tibor

Hétköznapi eset, ha a fiatalok buliznak péntek este. No és ha a teremben a személyzet kivételével mindenki túl van az ötvenen? A Delta bulija után állítható, hogy akkor is.

Szinte hihetetlen, de már a zenekar is lassan ötven éve alakult. Láthatóan a bulik közönsége is hűséges, a hétköznap tisztes, elismert, vagy hétköznapinak mondható foglalkozást űző meglett korú urak és hölgyek hétvégén ismét a beatnik nemzedék életérzését akarják újra és újra élni. Elfelejtve a sajgó derekat, a már időnként nehezen bejáródó lábak ólomsúlyát, ha valóban nem is, legalább gondolatban ragaszkodik hosszú hajához, a fejpánthoz, a színes ruhákhoz, és újra a hetvenes évekbe varázsolja magát.

Sokuk nem csak képzeletben. Láthatóan nem csak ismerik, de kedvelik is egymást. Tudnak, akarnak és szeretnek is élni. Egyvalami biztosan összeköti mindannyiukat, a zene, ami a fiatalságukat jelentette, és jelenti a mai napig is.

De hogyan is képzeljünk el egy ilyen bulit? Az induló nóta után stílusban maradva már az „All right now” refrénjét énekli együtt a közönség a Free zenekarral, pontosabban az újjáalakult Delta Rock Band-del. Ezen az estén a Galéria Jazz Klub színpadán a Váczi László (basszusgitár, vokál), Hegyi István (billentyűk), Andrádi György (szólógitár), Aszalay Kálmán (szájharmonika, konga), Novák István (ének), Ágyik József (dob, vokál) összeállítás szólaltatja meg Gary Moore Magányos farkasát. Ekkorra már öt pár bújik össze a „táncparketten”.

Egy rövidke Jimmy Hendrix kitérő után ismét sokat játszott sláger dübörög, a The Equals újra felfedezett sikere, a Baby com back. A másik rongyosra játszott korabeli slágerlista vezető, a Creedence Clearwater Revival Band már egyaránt lehetőséget ad a vadabb táncra, de az olyan muzsikákkal, mint az „I puta spell on you”, az összebújásra is. Pörögnek a rock and rollok, egymást követi a The Animals, az Osibisa, a Rolling Stones, Elvis Presley és Spencer Davis, a Smokie, a Steppenwolf, a Black Sabbath, no meg Manfred Man, vagy a Three Dog Night... Annak ellenére, hogy már elstartolni is a csak a késői éjszakában tudott a koncert, a fiúk keményen kiállnak magukért, még hajnalban is ugyanúgy szólnak a rock klasszikusok.

Halkan megsúgom, ebben az évben még kétszer hallhatók!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!